на живо

От другата страна на килима (ВИДЕО)

Златното момиче Михаела Маевска в ролята на треньор

bTV

Тя е едно от златните ни момичета. Михаела Маевска - капитанът на ансамбъла, спечелил 81 медала за България. Абсолютна световна шампионка и бронзова медалистка от игрите в Рио.

Пет месеца след като сложи край на състезателната си кариера, Михаела отново е в залата по гимнастика. Този път, от другата страна на килима - в ролята на треньор.

 „Исках да си продължа да се занимава с гимнастика, защото това е моят живот, с това се занимавам от много години и мисля, че това е нещото, което правя най-добре", споделя грацията.

В треньорството започва като помощник на Ина Ананиева в новия ансамбъл. Първата им среща е преди близо 13 години, когато Михаела е на път да се откаже от спорта. Тогава баща й я води в залата, изправя я пред треньорките и настоява тя лично да им съобщи решението си.

"И тя застана и каза: "ще тренирам... и докъде стигна", спомня си Ананиева.

От месец Михаела работи в тандем с новия треньор на ансамбъла Весела Димитрова. Първата й поява в залата на „Раковски" предизвиква смут.

Маевска не се кара. Прави забележки, само когато е убедена, че е права. Според нея треньорът трябва да умее да обяснява и да е много добър психолог. Най-добрият съвет, който може да даде на момичетата е да бъдат спокойни.

„При мен всички знаеха, че е много важно да съм спокойна преди да изляза на състезание. И в момента, в който виждаха, че аз съм изнервена, знаеха, че няма да го изиграя", спомня си тя.

„Ина ми казваше - ако имаш нужда само ме погледни. Когато усещах, че нещо не съм наред, само я поглеждах и се успокоявах."

Михаела отлично познава страховете на гимнастичките затова често им дава за пример своите собствени грешки.

Грацията знае, че е необходимо време новият ансамбъл да се превърне в Отбора, който бяха изградили тя и нейните колежки. Учи момичетата, че за тази цел са необходими хармония и много компромиси.

„Искам да станат отбор, както бяхме ние. Да може във всеки един момент да разчитат една на друга. Щом станат отбор истински, тогава ще почнат да вървят нагоре."

А отговорността пред новия ансамбъл е голяма. За 8 години техните предшественички спечелиха 81 медала от олимпийски игри, световни и европейски първенства, Гран при турнири и световни купи. Превърнаха се в любимите момичета на България.

Михаела е сигурна, че художествената ни гимнастика отново ще има своите Златни момичета, а нейните бивши треньорки - Ина и Илиана, вярват, че я очакват големи успехи по пътя, по който е поела.