на живо

От футбола до "Льо Ман"

Фабиен Бартез води подготовка за поредно участие в атрактивното състезание

След отказването си през 2007 г., френският страж Фабиен Бартез промени драстично посоката на своя живот. Бившият футболист се отдаде на високите скорости, като до момента може да се похвали с три участия в едно от най-тежките състезания в автомобилния свят - 24-те часа на "Льо Ман".

Когато е на 36, французинът решава да се занимава професионално с автомобилизъм и участва в редица състезания. 2 години по-късно стига и до първи подиум, който е на Дижон - Преноа. Подобрявайки своите качества, той печели и своята първа победа на FFSA сериите в Навара година по-късно. Успехите му стават все по-значителни, а през 2013 г. става шампион на Франция в GT сериите заедно с Морган Молен-Трафор.

Тогава идва моментът и за първото участие на "Льо Ман", където завършва на 29-та позиция в генералното класиране. 

Сега французинът води подготовка за издръжливост преди четвъртото си участие. 

За прехода от футбола към автомибилизма не говори много, тъй като не обича да дава интервюта.

"Видаги съм се възхищавал на моторните спортове, дори когато играех футбол. Исках да усетя какво е чувството да бъдеш в състезателна кола. Трябваше да изчакам до края на своята кариера, за да се пробвам. Както много хора ми казваха, този спорт е коренно различен от футбола. Можеш все още да си на ниво дори на 35, която беше възрастта, на която приключих състезателната си кариера."

Френският вратар дори споделя, че през 1998 г. е разговарял с бившия пилот от "Формула 1" Оливие Панис за ефентуалните възможности за смята на попрището.

На състезанието през 2017 г. Бартез вдига 206 мили в час на пистата "Льо Ман". Тазгодишното издание на престижната надпревара ще се проведе на 16 и 17 юни.