на живо

От играч на "Манчестър Юнайтед" до екоактивист

За какво ни е футбол, ако нямаме планета, пита Ричард Екърсли

Когато приключат с футбола, повечето звезди се насочват към треньорската професия или стават телевизионни анализатори. Разбира се, има и впечатляващи изключения. Рио Фърдинанд например стартира кариера на професионален боксьор. А един от съотборниците му в "Манчестър Юнайтед" направи крайно интригуващ избор след пенсионирането си на 26-годишна възраст.

Бившият десен защитник Ричард Екърсли дебютира на "Олд Трафорд" преди по-малко от 9 години, но сега управлява първия хранителен магазин с нулеви отпадъци. 

"Някога разбрах, че футболът е просто спорт. Животът не започва и не свършва с него. Страстта ми просто се изчерпа - разказва Екърсли пред Би Би Си. - "Прецених, че е време да приключа. И мисля, че уцелих перфектния момент."

Да започнем отначало

Ричард е роден в Салфорд и започва тренировки в академията на "Юнайтед" на 7-годишна възраст. Големият му пробив е през сезон 2008/09, когато дебютира за първия отбор за ФА Къп срещу "Тотнъм". Влиза в игра още три пъти, а накрая вдига титлата и Купата на Лигата. И въпреки че попада в сметките на сър Алекс Фъргюсън, избира да напусне "червените дяволи" и подписва с "Бърнли".

"Смятам, че вече бях достигнал връхната си точка в "Юнайтед". Никой не загърбва просто така този велик клуб, но аз обичам новите преживявания и различните култури. Все пак не бях нито Уейн Рууни, нито Кристиано Роналдо."

"Чувствах се самотен"

За две и половина години в "Бърнли" бранителят записва само няколко мача. Следва наем в "Плимут", "Брадфорд" и "Бъри". "Имах красив дом и хубава кола, но се чувствах самотен. Съпругата ми Никола следваше в университета и трябваше да прекарвам времето си в чудене какво да правя".

Следва презокеански ход - трансфер в Мейджър Лийг Сокър с екипите на "Торонто" и "Ню Йорк Ред Булс". Точно тогава футболът окончателно минава на заден план за Екърсли. "Играчите там внимават как харчат парите си. Не им пукаше какви обувки или дрехи носят. Именно това ме пробуди. Започнах да гледам документални филми, да чета много книги и скоро очите ми бяха широко отворени".

При завръщането си от САЩ Ричард минава през "Суиндъм" и "Олдъм", преди да се откаже окончателно през декември 2015 г.

Новата страст - околната среда

През март Екърсли се мести в Тонтс заедно със съпругата си и 8-седмичната им дъщеря Уилоу. И отваря магазин с нулеви отпадъци. Клиентите си носят собствени буркани, бутилки, кутии и торби, като купуват продуктите без опаковки. А Ричард е безкрайно далеч от предишния си живот - както визуално, така и като нагласа.

"Занимавам се с неща, които никой не очаква от един бивш футболист. Футболът е невероятен, защото свързва хората по целия свят. Но ако нямаме планета, на която да живеем, тогава дори и най-великата игра няма да има значение".

Любопитното е, че бившият играч на "Манчестър Юнайтед" умишлено крие с какво се е занимавал преди, въпреки че това със сигурност би генерирало допълнителен оборот в магазина. "Ако някой попита, жена ми казва, че е бивш учител и се надява да отклони темата от мен. Мисля, че така общността в Тонтс видя кой съм всъщност".