на живо

От "Левски" показаха документ, че тимът е основан през 1911 г.

Експозицията на "сините" ще бъде открита на 2 октомври

Lap.bg

Футболен клуб "Левски" е основан през 1911 г., което го прави най-старият софийски действаш тим в историята. Документ за този акт, наречен "Протокол 1" ще бъде представен пред феновете на 2 октомври в 19:14 ч., когато ще бъде открит музея в сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов". 

"Притежаваме над 200 документа, свързани с историята на "Левски". Наистина има протокол номер 1 от 1911 г. и сдружението го притежава. Ще го покажем само в деня на откриването на експозицията, защото документът не е в най-доброто състояние. Ще се покажат още документи и защо в един момент "Левски" започва да празнува през 1914 година. Без съмнение - "Левски" е основан на 10 май 1911 г.", заяви председателят на сдружение "Сини сърца" Илия Христов.

Снимка: Lap.bg

Идеята за събиране на едни от най-важните предмети и документи на клуба на едно място, както и представянето им пред привържениците, се е зародила при организирането на 100-годишнината на клуба.  

Един от най-големите дарители на музея на "сините" е бившият футболист и част от Четвъртите в света - Николай Илиев. В експозицията присъства и неговия медал от първенството в САЩ.

Снимка: Lap.bg

Феновете ще могат да видят още специален венец, който португалската легенда Еузебио изпраща за погребението на Георги Аспарухов - Гунди, както и някои от най-ценните трофеи на "сините".

Тагове:

Левски