на живо

От ужаса на войната до сбъдната футболна мечта (ВИДЕО)

Братята Юсуф и Йохан от Ирак очакват дебюта си за мексиканския "Алебрихес"

От ужаса на войната до сбъдната футболна мечта (ВИДЕО)

Да преминеш през най-големия ужас - този на войната, и въпреки това да не престанеш да преследваш мечтата си! Звучи като поучителна история от приказка. Само че, предвид конфликтите в Близкия Изток в последните години, тя вече е реалност. А нейните герои си имат имена - Юсуф и Йохан. Двамата братя Зетуна, които са родени в Ирак, но най-добрите им дни предстоят в Мексико. Поне това прогнозират футболните специалисти, които предричат бляскаво бъдеще на двамата.

Историята на Юсуф и Йохан не е изпълнена само с щастие. Това е история за бежанци, а не за футболни таланти. 

Двамата се раждат в Ирак, когато всичко в страната е спокойно.

"Играехме футбол по улиците. Беше безопасно!", спомня си Юсуф, който днес е на 19 години.

Само че нещата не остават така за дълго. Когато той е на 9, семейството му е принудено да емигрира заради войната. Така Юсуф, Йохан, баща им Салан, майка им Сузан, по-големият им брат Симон и по-голямата им сестра Седлан, решават да избягат от родината си, за да спасят животите си. През 2009 г. те попадат в мигрантския поток, напускащ от Ирак, който тогава включва още 2 млн. души, засегнати от войната.

Първата спирка е лагер в Турция. Там Юсуф и Йохан по цял ден играят... футбол. Въпреки че не винаги разбират езика на своите "съотборници", въпреки религиозните различия (семейството на двамата е християнско), въпреки че са от различни страни, те говорят на един език - този с топка в крака.

И така 10 месеца! Тогава семейство Зетуна заминава за САЩ. Новият им дом е Детройт - градът отвъд Океана с най-голяма иракска общност.

Бащата на двамата бъдещи футболисти започва работа като шофьор, майка им - в супермаркет. А те двамата? Юсуф и Йохан са записани в местно училище. В свободното си време пък продължават да стискат палци за своя любим тим - "Реал" Мадрид. Любимите им футболисти са Кристиано Роналдо и Серхио Рамос, тъй като Йосуф играе като нападател, а Йохан като централен защитник.

Време е за обрат в историята! Той идва с появяването на чичото на двамата - Сабхан, който живее отвъд Океана повече от 20 години.

Преди 2 години той им организира пътуване до мексиканския град Оахака. Там играе местният тим "Алебрихес", който се подвизава във втора дивизия. И за щастие на момчетата, набира деца в школата си.

След като треньорът Алекс Диего ги вижда, той ги кани да се присъединят към отбора. Само че братята Зетуна не са много убедени, че това е правилното решение. Тук се намесва семейството. Всичките им роднини ги подкрепят и ги карат да преследват мечтата си! А това е добре дошло за треньора.

"Когато ги видях за първи път, бях изумен колко са силни психически. Те не спират да работят! Ако им кажа, че трябва да направят 200 обиколки на тренировка, те го правят. И не спорят!", хвали ги Диего и добавя: "Те са играчи, които все още се развиват. За всеки треньор е удоволствие да има футболисти с така комбинация от талант и отношение"

През 2019 г. Юсуф и Йохан подписват първите си професионални договори. Те все още чакат дебюта си за "Алебрихес" с притаен дъх.

"Винаги съм мечтал да бъда футболист. Голямата ми цел е да играя в Европа. За сега обаче се стремим към дебют в Първа лига в Мексико", споделя Юсуф.

"Ще успеем! Сигурен съм! Откакто ритахме по улиците в Ирак... От тогава мечтаем за това! Радвам се, че хората вярват в нас!", добавя Йохан.

Тагове:

ирак братя