на живо

От затвора на тренировка с отбора: Невероятната история на Миленко Бошняк

През 2017 г. съотборниците на хърватина с босненски паспорт събират пари, за да платят гаранцията му

След няколко седмици в затвора, той излиза на свобода. А първата му задача е да отиде на... тренировка. Просто е задължен, тъй като съотборниците и феновете на тима му са тези, които успяват да съберат пари, за да платят свободата му. 

Това не резюме на филм, който скоро ще излезе по кината. Историята е истинска и очаквано - с балкански корени. В нея главен герой е футболистът Миленко Бошняк, който през 2017 г. успя да намери начин да играе за босненския ГОШК от Габела.

Медиите в Босна и Херцеговина твърдят, че Бошняк е талантлив точно колкото Марио Манджукич, Деян Ловрен и Никола Калинич. Но докато техните кариери преминават през тимове като "Ливърпул", "Милан", "Ювентус", "Байерн" Мюнхен, то Бошняк играе в страните от бивша Югославия. Общото между нашия герой и сребърните медалисти от световното през 2018 г. е, че всички те са били част от тима на Хърватия до 21 години по едно и също време. 

И докато бившите му съотборници при "ватрените" обикалят големите първенства в Европа, Бошняк се радва на статуса си на легенда в ГОШК (съкратено от "Младежки спортен клуб на град Габела"). Според президента Луйо Илич, неговият футболист е по-важен дори от треньор, а съотборниците му го обожават! На галено го наричат Боле. 

След няколко трансфера Бошняк попада във втородивизионния хърватски "Кроатия" от квартал "Сесвете" на Загреб. През 2011 г. срещу клуба и част от футболистите започва акция заради участие в манипулиране на резултати от мачове. Боле е сред задържаните заедно със сина на собственика, помощник-треньора Горан Йеркович и още 7 други футболисти. 

И докато всички те слагат край на кариерите си, за да се защитават в съда, Миленко продължава да играе. Дори по време на процесите той носи фланелката на "Слобода" Тузла, "Широки бриег" и любимия си ГОШК, който по-често се подвизава във втора дивизия през тези години.

Очаквано процесът се проточва, а участниците в така наречената Афера "Офсайт" чуват присъдите си през 2014 г. Следват обжалвания, а Бошняк решава, че може да излежи наказанието си от 9 месеца в Босна и Херцеговина, тъй като има и хърватско, и босненско гражданство.

"Мислех, че ще я намалят на 5 месеца, но не го направиха. А и тук ефективната присъда може да се замени с парична глоба, но не успях да събера средствата. Нямах друг избор, освен да отида в Мостар и да си я излежа", разказва той.

Само че съотборниците и феновете на ГОШК не се предават! Те събират нужните средства - около 12 000 евро, след като играчите се отказват от част от заплатите си, ръководството организира специален турнир, а привържениците изкупуват билетите за мачовете. 

През 2017 г. медиите в Босна и Херцеговина обявяват: "Бошняк излиза на свобода!".

Той прекарва зад решетките само 21 дни, а веднага след като отново е навън, отива да тренира с ГОШК. И още в първия си мач след завръщането си при "Сините лъвове" Бошняк вкарва от пряк свободен удар във вратата на "Нови Травник".

Бошняк е на 34 години и продължава да опитва да поддържа добрата си форма. През 2021 г., след кратка авантюра в други тимове, той се завърна в ГОШК, където продължава да бъде боготворен.