на живо

"Отборът на надеждата": От индивидуалности до тим само за седмица

"Не всеки ден отиваш на световно първенство по футбол!", радват се участниците в отбора

Само една седмица в различни условия и с мисъл футбол и нищо друго е била достатъчна на момчетата без дом и в неравностойно положение да се превърнат в "Отбора на надеждата". Това разкри в студиото на "Тази сутрин" треньорът Борислав Фердинандов.

"Селекцията ни отне 3-4 месеца и мога да кажа, че те станаха отбор в последната седмица, когато Футболният съюз ни осигури базата в "Бояна" за едноседмичен лагер. Там усетиха какво е да са истински футболисти, да бъдат на лагер, да делят стаите. Тогава станаха отбор", каза наставникът.

Резултатите след това са ясни - 12-о място на световното първенство, което се проведе в Мексико. 

"Мотивирах ги с факта, че те никога повече няма да го преживеят. Дано да успеят, но това е шансът им на 16-17 години да излязат от общността, от България, да видят нещо ново. Дава им се изключително много", заяви Фердинандов.

Снимка: bTV

В тима за Мондиала бяха включени предимно млади момчета от ромските общности, който живеят в незаконни временни постройки, от домове за деца, лишени от родителска грижа, от центрове за временно настаняване, един бежанец и "ветеранът" Ивайло Бурев, който е в рехабилитация от наркозависимост.

"По една или друга причина аз не успях да стана футболист. Работих в тази посока в миналото. Всяко такова предизвикателство, дори в по-малък турнир, много ме мотивира, защото аз там мога да се докажа пред себе си, да покажа, че наистина мога. Това за мен е сбъдната мечта! То си е световно първенство! Много малко хора могат да отидат на световно първенство по футбол!", каза Бурев.