на живо

Отборите в Първа лига стават 16 от следващия сезон

Класическият формат беше отхвърлен от мнозинството от клубовете

От сезон 2021/2022 в Първа футболна лига у нас ще играят 16 отбора. Решението беше взето след кратко заседание на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз. 

На пресконференция след него, от БФС обявиха, че отборите се увеличават с още 2. Форматът с плейофи също остава, като мнозинството от клубовете са отказали да се завърнат към класическата схема. Все още обаче не е ясно какви са критериите, по които ще се реши кои клубове остават в елита и кои се присъединяват към него и към Втора лига.

Снимка: Lap.bg

Против увеличаването на броя на отборите в Първа лига са били ЦСКА, ЦСКА 1948 и "Литекс". 16 тимове от елита и Втора лига са били "За" промяната, а останалите са се въздържали. 

От БФС обявиха, че се сформирана експертна група, която до 25 май трябва да даде своето предложение, как да бъдат определени 16-те отбора за елита и дали изпадащите през този сезон ще могат да участват в Първа лига и през следващия сезон.

Снимка: Lap.bg

"Имаше дискусия, но решихме да направим работна група и първенство 2021/2022 е от 16 отбора с плейофна фаза. Повече колеги държаха да има плейофи, защото първенството е по-интересно. На следващия Изпълком ще предложим механизми, по които да се проведе това", заяви членът на Изпълкома - Емил Костадинов.

При следващата среща между членовете на Изпълнителния комитет ще стане ясно дали ще има изпадащи отбори. В момента за оставане в елита на българския футбол се борят "Славия", "Ботев" Враца, "Етър" и "Монтана".

Снимка: Lap.bg

"Тече първенство, има плейофи. Ако решим на следващо заседание, че няма да има изпадащи, първенството ще е свършило. Имаше допитване до Професионалната лига и молба от членовете на големите общини, които помолиха, ако е възможно, това да стане", добави Костадинов.

Отборите във Втора лига пък ще станат 18. До сега те бяха 16.

Снимка: Lap.bg

Тагове:

първа лига