на живо

Отборите в Суперлигата ще печелят три пъти повече, отколкото в Шампионската лига

Победителят може да получи 400 млн. евро

Reuters

Светът на футбола се разтресе след новината за отцепването на 12 от най-големите клубове и създаването на европейска Суперлига. Амбициите на основателите са новият турнир да засенчи Шампионската лига, а финансовите ползи да бъдат в пъти повече.

"Милан", "Арсенал", "Атлетико" Мадрид, "Челси", "Барселона", "Интер", "Ювентус", "Ливърпул", "Манчестър Сити", "Манчестър Юнайтед", "Реал" Мадрид и "Тотнъм" са отборите, поставили подписите си под договора за сформирането на турнира.

Още със създаването на надпреварата, всеки един от клубовете-основатели ще получи по 3.5 млрд. евро. Финансовото обезпечение на проекта ще бъде от американската банка "Джей Пи Морган".

Отборът, който спечели Суперлигата, може да прибере около 400 млн. евро. За сравнение, триумфът в Шампионската лига носи 120 млн. евро. С достигането си до полуфиналите през 2019 г. "Барселона" получи 117 млн. евро от наградния фонд.

Снимка: Reuters

488 млн. евро ще бъдат раздадени първоначално на участниците, а други 585 млн. евро ще бъдат разпределени на базата на резултатите.

292 млн. евро пък ще бъдат раздадени според коефициента, който клубовете са постигналите през последните 10 години.

Всички тези главоломни суми не са потвърдени от Суперлигата, но те са почти тройно по-високи от парите, които се печелят от Шампионската лига.