на живо

Откраднаха близо 4 млн. лева от Мартин Петров

Футболистът подал сигнал в прокуратурата заради измама от страна на бивша банкова служителка

Lap.bg

От сметката на бившия национал Мартин Петров са били източени неправомерно 3,8 млн. лева, заради което футболистът е подал сигнал от прокуратурата.

Играчът, който прекрати кариерата си през 2014 г., е бил измамен от личния си банкер - Ирина Ч.А., чийто договор бил прекратен 10 месеца преди футболистът да разбере за операциите.

"Да, за съжаление тази афера е факт. Не мога да повярвам, че подобно грабителство може да се случи и то в държава от Европейския съюз. Изкарах парите си в чужбина, честно и пред очите на света, но ги вложих у нас. И… ето сега какво ме застигна. Не искам повече да коментирам, моля ви. Ангажирах за мой адвокат по случая корифея в търговското право Тодор Табаков, който вече работи по разнищване на аферата. Надявам се с неговия екип да помогнат накрая да има справедливост. Друга развръзка ще е срам за страната ни.", каза Мартин Петров пред "Труд".

Снимка: Lap.bg

Бившият футболист на "Атлетико" Мадрид, "Еспаньол", "Волфсбург", "Манчестър сити" и "Болтън" установил липсата на средствата през август 2017 г. при посещение в клон на банката. След запитване до ръководството на "УниКредит Булбанк", станала ясно, че те са извършени от назначената му от трезора банкерка, която обаче била уволнена. Футболистът не бил наясно с тази подробност, както и с факта, че информацията, която тя му предоставя за състоянието на сметките му, е фалшива.

При проверката е установено още, че в периода 2007 - 2017 година без знание, съгласие и подпис на Петров са извършени над 450 платежни операции по 13 негови сметки. Сред тях дори теглене на пари в брой на каса в офис на банката, закриване и откриване на депозити и превеждане на суми на трети лица, които Футболист №1 на България за 2006 година не познавал. 

„Клиентите на банките са защитени с банкова тайна. Ако реши, клиент може да направи публични твърдения за отношенията си с банки, но ние нямаме право да предоставяме каквато и да е информация – да я потвърдим или опровергаем в медиите. В случай, че който и да е клиент оспори плащания в банката, извършваме задълбочена проверка и сътрудничим на отговорните органи”, отговорили от "УниКредит Булбанк" на "Труд".

Футболистът заяви, че има претенции и към надзора на банката, тъй като дълго време след уволнението на Ирина Ч.А. не е бил известен за промяната. 

От банката заявиха, че са сигнализирали прокуратурата преди няколко дни. Започнало е разследване. По информация на bTV тече и вътрешна проверка в трезора.