на живо

Откриването на олимпийските игри – битка за място в спомените на света

Вижте едни от най-запомнящите се моменти от последните церемонии

Getty Images

Всеки един спортист мечтае поне веднъж в кариерата си да види олимпийския флаг редом с този на страната си и да слуша химна от най-горната позиция на почетната стълбичка. Кулминацията на 4-годишен труд , лишения и тренировки настъпва по време на олимпийските игри.  

30 пъти в модерната история най-очакваното спортно състезание е събирало най-добрите атлети в битка за медали, чест и аплодисменти.

Снимка: Getty Images

Спортните фенове на трибуните и пред телевизорите са в доста по-благоприятна позиция. За тях остава удоволствието от наблюдаването на рекорди и постижения, както и сладкото чувство на очакване преди новите изненади на церемонията по откриване на олимпийските игри.

Хиляди часове труд на хиляди работници и доброволци се инвестират от организаторите с надежда светът да си спомня и след години за изненадите от церемонията. Те не изневериха на това свое търсене и през последните издания, когато феновете се насладиха на наистина впечатляващи идеи, които все още вълнуват спортния свят.

Олимпийските игри в Лос Анджелис 1984

Човек прелита над главите на зрителите на Олимпийския стадион. Бъдещето нахлува с пълна сила в церемонията по откриване и оставя без дъх спортните фенове от средата на 80-те, които са гледали подобен сценарии само във футуристичните филмови продукции. Безспорно мъжът с реактивната раница се превръща в новия герой на децата.

Олимпийските игри в Барселона 1992

Преди Катнис Евърдийн да бъде измислена, Антонио Реболо изуми света с уменията си. Параолимпийският състезател използва лък и стрела, за да даде началото на очакваното състезание. Ребело запали огъня от 300 м и за момента остава единственият параолимпиец, на когото е била оказана подобна част. И то на първите игри, на които присъстват всички държави и нито една от тях не бойкотира състезанията.

Олимпийските игри в Атланта 1996

Америка отговори подобаващо на сантименталната испанска идея само четири години по-късно. В Атланта организаторите разчитаха на треперещите ръце на олимпийския шампион от 1960 г. Мохамед Али. Боксьорът изправи на крака стадиона преди да даде официален старт на игрите, като показа, че болестта на Паркинсън не може да срази шампионския му дух.

Олимпийските игри в Сидни 2000

Австралийците заложиха на корените си, за да разчувстват милионите зрители. Лекоатлетката Кати Фриймън – представител на аборигенското население на страната – смеси огън и вода, за да постави началото на състезанията. По време на игрите в родината си Фриймън спечели първия си златен медал на 400 м, което я прави уникална за момента – единствената състезателка окичила се с отличие от олимпиада, чийто огън е запалила.

Олимпийските игри в Лондон 2014

Известната със своя консерватизъм кралица на Англия Елизабет ІІ скача с парашут, придружена от Джеймс Бонд – един от най-запомнящите се моменти на последната церемония по откриване на олимпийски игри. И не само това! Пълна плеяда от звезди – футболистът Дейвид Бекъм, носителят на Оскар Дани Бойл, музикантът от „Бийтълс” Пол Маккартни, емблематичната група „Спайс гърълс”... 70 овце, 12 коня, 10 пилета, 10 гъски, 2 крави дадоха началото на юбилейните 30-ти олимпийски игри.

Предизвикателството пред организаторите на олимпийските игри в Рио де Жанейро не е малко. На какво ще заложат тазгодишните домакини ще разберем след часове, но едно е сигурно – те ще направят всичко по силите си, за да накарат целия свят да ахне.