на живо

Отлаганията във Висшата лига продължават, Гуардиола повежда стачка

Още един двубой от 19-ия кръг отпадна заради COVID-19

Още един двубой от програмата на 19-ия кръг в английската Висша лига беше отложен заради голям брой контузени или заразени с коронавирус. "Бърнли" - "Евертън" отпада по молба на гостите. "Карамелите" разполагат с едва 9 здрави полеви играчи за срещата, която става третата отложена след "Ливърпул" - "Лийдс" и "Уулвърхемптън" - "Уотфорд", като може би няма да е и последната.

Ситуацията разгневи мениджъра на шампиона "Манчестър Сити" Пеп Гуардиола и той призова за стачка. Испанският специалист смята, че подобен протест е единственият начин ръководството на футболната лига да обърне внимание на здравето на играчите и да спре претоварването на графика им.

"Не е проблемът в мачовете на Boxing day. Това е една от традициите, които правят Висшата лига толкова специална. Хубаво е, че в празничния ден хората идват на мача с целите си семейства. Основният проблем е календарът през цялата година – национални шампионати, мачове на националните отбори, международни клубни турнири и т.н.", започна Гуардиола.

"Този проблем е голям и трябва да бъде решен. Футболистите имат 2-3 седмици почивка през лятото и това е всичко. След това започва сезонът. Това е всяка година. Прекалено натоварващо е. Здравето на футболистите трябва да бъде на първо място... Трябва футболистите и треньорите заедно да вдигнем стачка или голям протест, защото само с думи нищо няма да се промени. Интересите на УЕФА, ФИФА, Висшата лига, телевизиите и рекламодателите са се превърнали в по-важни от здравето на хората.", допълни треньорът на "Сити".