на живо

Отложиха решението за Бундеслигата за 6 май

Днес Меркел трябваше да разговаря с премиерите на 16-те провинции в Германия

Другата седмица ще стане ясно дали и кога Бундеслигата ще бъде подновена. Днес правителството трябваше да вземе решение, но шефът на кабинета на канцлера Ангела Меркел - Хелге Браун, заяви, че важната среща се отлага.

Браун коментира пред местната телевизия NTV, че на 6 май Меркел ще проведе заседание с премиерите на 16-те провинции в страната. На него ще се обсъждат възможности за отхлабване на някои от мерките в борбата с COVID-19, както и евентуалното рестартине на Първа и Втора Бундеслига, което Браун определи като "чувствителна тема".

По-късно днес Меркел трябваше да разговаря с 16-те премиери, но бе взето решение мерките за социално дистанциране да се удължат с още седмица до 10 май.

Миналата седмица Германската професионална лига и 36-те професионални клуба излязоха с обща концепция и заявиха готовност за подновяването на Първа и Втора Бундеслига още на 9 май с мачове през празни трибуни.

В декларация бяха изброени мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, ако шампионатите се подновят.   

Сред тях - на мач от Първа Бундеслигата ще могат да присъстват максимум 322 души на и около стадиона - футболисти, треньори, подавачи на топки, медицински, технически лица и представители на телевизиите, отговарящи за излъчването на срещите.

Тези допуснали лица ще бъдат разделени на три групи - 98 на стадиона, 115 на трибуните и 109 извън стадиона.

На двубой във Втора Бундеслигата максимумът ще бъде 270 души.

Всяка седмица футболистите и треньорите ще бъдат тествани за коронавирус поне по веднъж, а за тази цел ще бъдат нужни 25 000 теста. На всички ще бъде обяснено как да идентифицират симптомите на заразата.

Като част от мерките срещу разпространението на коронавируса тимовете ще пристигат на стадионите поотделно, а всички ритуали като ръкостискане на ръце и отборни снимки ще бъдат забранени. Няма да има и талисмани на отборите.

Защитните маски ще бъдат задължителни за медицинските лица, покрай терена ще има мивки. Пресконференциите ще се състоят виртуално.

Възможно е да се наложи футболистите сами да перат екипите си.

Освен това на входовете на стадионите ще бъде измервана темтературата на всеки влизащ.

Крайното решение обаче ще бъде на правителството.

bTV призовава: останете си вкъщи!