на живо

Отмениха наказанието на президента на "Юве". Глобата на клуба стана 600 хил. евро

Освен това "бианконерите" ще трябва да затворят част от стадиона си за мача с "Дженоа" на 22 януари

Getty Images

Наказанието на президента на "Ювентус" Андреа Аниели да не се занимава с футбол за 1 година беше отменено, съобщи Италианската футболна федерация. Глобата на клуба обаче беше увеличена двойно.

Наказанието беше наложено заради продажбата на билети за мачове лично от Аниели на ултрасите, които са свързани с мафията. Той е засечен на среща с Роко Доминело, ултрас, който е част от Калабрийската 'ндрангета, който по-късно беше осъден на осем години затвор за скалпиране на своя жертва. Аниели е продал сезонни и друг тип билети за мачове на шампионите.

Първоначалното наказание за Аниели беше 15 месеца лишаване от право да упражнява каквато и да било дейност, впоследствие намалено на 12 месеца и глоба от 20 хиляди евро. Но прокурорът по криминалните деяния към федерацията Джузепе Пекораро обжалва това решение, като той искаше спиране на правата на Аниели за две години и половина, като от септември насам наказанието - каквото и да било като продължителност, течеше.

Последното решение гласи, че забраната пада, но глобата скача на 100 хиляди евро. Глобата на "Ювентус" пък става 600 хил. евро. В допълнение "бианконерите" ще трябва да затворят част от стадиона си за мача с "Дженоа" на 22 януари.

Разследващите проверяваха дали италианският шампион е давал билети на крайни привърженици, за да избегне прояви на насилие или расистки скандали по трибуните, които да доведат до глоби или отнемане на точки. През май Аниели обяви, че се е срещал с фенове, за да се увери, че те не се чувстват дискриминирани и че няма да има проблеми по трибуните.

Аниели, който е начело на клуба от 2010-а година обяви, че е имал срещи само с лоялни фенове и не се е срещал с хора от криминалния свят. Ако е участвал в такива разговори, то е било неволно и той не е познавал въпросните хора.

Директорът по сигурността на "Ювентус" Алесандро Д'Анджело и директорът на продажбите на билети Стефано Мерлула се спасяват от наказания, след като техните присъди са анулирани. На Д'Анджело първоначално беше забранена дейност за 15 месеца, докато на Мерула - за 1 година.

Жалбата на бившия маркетингов директор Франческо Калво обаче беше отхвърлена и той ще трябва да си почива една година и да плати глоба от 20 000 евро.