на живо

Отнеха олимпийски медал на покойник

Борецът Бесик Кудухов издъхва месеци след среброто си в Лондон 2012

Руският борец в класическия стил Бесик Кудухов е лишен от сребърния си олимпийски медал, спечелен в Лондон през 2012 г. В повторно изследваната му допинг проба е открито забранено вещество.

В тази информация, която все още е неофициална, няма нищо необичайно. Напротив - през последните месеци свикнахме с новини за отнети отличия, да не говорим за уличени в употреба на допинг руски спортисти.

Случаят обаче е малко по-различен. Просто защото Бесик Кудухов е покойник. Той загива в автомобилна катастрофа малко след турнира. Пробата му обаче остава в епруветката. И заради нея второто място се присъжда на индиеца Йогешвар Дут, който завоюва бронза в категория до 60 килограма в Лондон. Самият Дут вече обяви, че няма никакво намерение да приеме медала. 

Трагедията с Бесик датира от 29 декември 2013 г. В 7,15 ч. сутринта борецът пътува в "Лада Приора" по магистралата. Трафик почти няма. По неизвестни причини автомобилът ускорява и се насочва в насрещното платно. Следва жесток челен сблъсък.

Кудухов пътува на предната седалка, а зад волана е неговият тъст. Органите на реда предполагат, че шофьорът е заспал. Борецът издъхва на място, а медиците само констатират смъртта на 27-годишния спортист.

"Нищо не може да хвърли сянка върху паметта му. В нашите сърца образът му остава чист и светъл. Няма да коментирам нищо, свързано с допинг", обяви президентът на руската федерация по борба Михаил Мамиашвили. От МОК подчертаха, че случаят ще бъде разгледан едва след официалното оповестяване на резултатите от повторните проби.

Кудухов е смятан за един от най-талантливите руски борци. На 17 г. печели европейска титла при кадетите и попада в националния отбор за мъже. През 2006 г. става втори в света. Заминава за Лондон 2012 като абсолютен фаворит, но във финала изненадващо губи от азера Тогрул Аскеров. Последното му участие е през декември 2013 г. на етап от турнира за Купата на Бразилия. В Рио печели златен медал.

МОК вече разпореди две вълни от повторни тестове. Резултатът - от 1243 проби 98 се оказаха положителни (60 от Пекин 2008 и 38 от Лондон 2012). Предстоят трета и четвърта вълна. Това стана възможно чрез промяната на така наречената давност - от осем на 10 години.