на живо

Яблонски герой за "Левски" при успех над "Черно море"

"Сините" вече са трети

Lap.bg

"Левски" победи гостуващия "Черно море" с 1:0 в среща от 11-ия кръг на Първа лига. Единственото попадение вкара централният защитник Давид Яблонски.

С успеха възпитаниците на Делио Роси продължават без допуснат гол от началото на сезона като домакин и с актив от 21 точки се изкачиха на третото място.

Лидер е ЦСКА с 26 точки, а втори с 24 точки е шампионът "Лудогорец", който по-късно днес приема "Берое". "Черно море" пък е без вкарано попадение в четвърта поредна среща и има само 1 точка от последните си пет двубоя, като с актив от 15 пункта заема шестата позиция.

Словакът Роман Прохазка записа 119-о участие със "синята" фланелка в елита, с което стана чужденецът с най-много мачове за столичани в първенството.

Гостите пропуснаха първия отличен шанс да поведат. В 10-ата минута главният арбирът Станислав Тодоров отсъди малко пресилена дузпа, след като Мариян Огнянов падна в наказателното поле след съприкосновение с Васил Панайотов. Капитанът на варненци Георги Илиев избра да стреля в средата на вратата от бялата точка, но вратарят Божидар Митрев остана на място и улови. 

Снимка: Lap.bg

В 12-ата минута "Левски" стигна до първа по-сериозна възможност. Жорди Гомес стреля от фаул от 25 метра, но намери страничната греда.

Минута по-късно при последвалата атака Гомес центрира от корнер и Давид Яблонски с крак засече от въздуха в мрежата на Емил Михайлов за 1:0.

В средата на полувремето домакините бяха близо до втори гол. Гомес отправи силен удар от дистанция, вратарят Михайлов успя само да избие, но право към Яблонски, който обаче стреля над целта при добавката.

В 86-ата минута резервата Антони Белмонт пропусна да предреши мача, след като шутира над целта от десетина метра след отлична акция и пас на Обертан.

В самия край на редовното време Жуниор Мапуку направи самостоятелен пробив през центъра при контраатака и стреля от границата на наказателното поле, но Михайлов плонжира и изби в корнер.