на живо

Отпадането на Ювентус се оказа положително за отборите от Премиър лийг

Getty Images

Драматичната загуба на Ювентус от Байерн Мюнхен на 1/8- финала в „Шампионска лига” ще има положителен ефект върху тимовете от „Премиър лийг”.

Чудите се как? Английските отбори ще запазят четвъртото си място, даващо право на участие в трети предварителен кръг на най- комерсиалния клубен футболен турнир.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След отпадането на „бианконерите”, Италия остава само с един отбор в Европа- Лацио, който тази вечер се изправя срещу Спарта Прага в турнира „Лига Европа”. Срещата ще може да гледате от 20 часа по RING.

Англия ще бъде представена от два тима в 1/4-финалните фази на двата турнира- Манчестър Сити (в „Шампионска лига”) и победителят от тазвечершният сблъсък между Манчестър Юнайтед и Ливърпул ( в „Лига Европа”).

В момента Англия е пред Италия с 3,84 точки, а евентуално класиране напред на Лацио би донесло най-много 2,5 точки, което означава, че промяна в подреждането няма да има.

Снимка: uefa.com

Как се печелят точки?

При оформянето на коефициентите се вземат впредвид резултатите от предходните пет сезона. Всяка победа в европейските турнири носи по две точки , а равенствата по една. Въпросните точки, обаче, се преполовяват когато става въпрос за успех в предварителни кръгове.

Клубовете, които достигат елиминационните фази на „Шампионска лига” и „Лига Европа” получават по една точка бонус към тези които спечелят, за всеки кръг напред.

Освен това, четири точки получава всеки отбор, класирал се за груповата фаза и 1/8-финалите на „Шампионска лига”.

Най-накрая общият сбор, който дадаена държава е натрупала се разделя на броя на отборите участвали в европейските клубни турнири.