на живо

Падението продължава: Пол Гаскойн като панаирджийска мечка

Газа обикаля Англия и забавлява хората с истории за проваления си живот

Дните минават, но Пол Гаскойн не живее, той преживява. Някогашният идол на мнозина сега обикаля из Англия и изнася речи, забавлявайки хората с просташки шеги и истории за алкохол и наркотици.Те обаче по-скоро будят съжаление.

Мнозина помнят Газа като щурия купонджия, изпил 4-5 бутилки шампанско, а след това играл срещу Аржентина на Диего Марадона, който също не бил в кондиция. Гаскойн има и друга известна изцепка - накарал пазач на зоопарк да му повери щраус. Накрая птицата се озовала на тренировъчното игрище... по екип на "Тотнъм".

След години на лудост, безотговорност и пристрастяване към алкохола и дрогата обаче, сега Газа е развалина. Вече няма нищо смешно, но той е затънал в дългове и се издържа, влизайки в ролята на нещо като панаирджийска мечка.

Даниел Джоунс, журналист от "Дейли Мейл", разказва за видяното и чутото на една реч на Гаскойн в Борнемут:

"Газа - човекът, легендата, щеше да говори пред нас. Интересът не беше голям. В залата имаше куп празни места, най-вече защото Гаскойн има навика да не се явява. Знаеше се, че последната му реч била отменена 10 минути преди началото ѝ. Той не бил в състояние да стои на краката си"

"Този път Пол успя - появи се. Помнехме го като герой - онзи здравеняк, които се разплака, когато получи жълт картон на полуфинала на Мондиал 1990. Това означаваше, че няма да играе в сблъсъка за трофея, ако се бяхме класирали. Стана любимец на цяла една нация"

"Сега срещу нас застана 49-годишен старец. Изглеждаше съсипан, отпиваше от бутилка минерална вода сякаш идва от пустинята. Оплешивял, плашещо слаб, с разширени вени и блуждаещ поглед. Започна да говори, но нищо не му се разбираше. Предъвкаше думите.

Тръгна с две "страхотни" шеги - едната за болни от Алцхеймер, другата - за дебели жени. Продължи с подигравки относно грозотата на двама свои бивши съотборници - Питър Бардсли и Йън Дауи. Повечето зрители клатехме неодобрително глава... Това не беше правилно.

Пол разказа и за периода след края на състезателната си кариера. Тогава Футболната асоциация на Англия го назначи за посланик в Африка. Там, по време на сафари, пияният Газа опитал да се сприятели с дива хиена... Не беше никак забавно, Стана ни жал за него..."

Според специалистите "работата" на Гаскойн пречи на неговото възстановяване. Той не е готов и състоянието му често се влошава рязко. Разказвайки за кошмарите си, Газа ги преживява отново.

"Пол беше голям футболист. Спортът го крепеше. Защо сега го караме да си причинява това, да бъде посмешище? Опасявам се, че той може да свърши като Джордж Бест...", пише Джоунс.

"Ако го видите да хвърля във въздуха банкноти от по 20 паунда в кръчмата, направете му услуга - не му купувайте алкохол и не му казвайте, че едно време е бил велик футболист", завършва журналистът от "Дейли Мейл".

Тагове:

@