на живо

"Палмейрас" е новият стар властелин на Южна Америка

"Вердао" триумфира с Копа Либертадорес след драматичен успех срещу "Фламенго"

Reuters

"Палмейрас" е новият стар футболен властелин на Южна Америка! "Вердао" триумфира с Копа Либертадорес, след като победи с 2:1 друг бразилски гранд - "Фламенго". Спорът за трофея, на "Естадио Сентенарио" в уругвайската столица Монтевидео, се превърна в 120-минутна зрелищна битка.

"Палмейрас" влезе в историята като първия отбор, печелил купата два пъти в рамките на една календарна година. "Зелените" надвиха с 1:0 "Сантош" на 30 януари във финала на предишното издание. "Палмейрас" защити трофея си от Копа Либертадорес, което за последно постигна аржентинският колос "Бока Хуниорс" преди две десетилетия.

Снимка: Reuters

Триумфът е трети за "Палмейрас" и изравни тима със "Сао Пауло", "Сантос" и "Гремио", докато за "Фламенго" остава разочарованието от първия загубен финал в турнира.

Тази вечер "Вердао" поведе още в 5' с попадение на Рафаел Вейга. Оттам нататък "Фламенго" пое инициативата, но пропуски направиха Габриел Барбоса, Давид Луис и Евертон Рибейро. Барбоса обаче се реваншира в 72', когато възстанови равенството с прецизен удар в долния десен ъгъл.

Снимка: Reuters

Стигна се до продължения, а в тях спорът бе решен от безумна грешка на Андреас Перейра в 95'. Халфът, играещ като преотстъпен от "Манчестър Юнайтед", се забави, не успя да върне топката към вратаря, Дейверсон му я отне и отбеляза.

Снимка: Reuters

По този начин "Палмейрас" сложи край на серията си от 9 мача без победа срещу "Фламенго". Предишният успех за "зелените" бе от 12 ноември 2017 г. - с 2:0 у дома в местната Серия "А". Тогава попаденията отбеляза именно Дейверсон.