на живо

Палми Ранчев между поезията и бокса (ВИДЕО)

Треньорът има нова стихосбирка

bTV

Палми Ранчев е треньор по бокс, но пише поезия, разкази и романи. Той е част от щаба на националния ни отбор, а наскоро излезе и новата му стихосбирка - "Отблизо всичко".

„Отблизо всичко" показва позицията ми, позицията, от която наблюдавам тези около мен: хора, предмети, събития", каза Ранчев.

"Поезията е самотно занимание, колкото и банално да звучи. Аз съм стар уличник, софийски скитник да се нарека. Най-любимото ми занимание е да обикалям улиците и кафетата на София, най-често съм сам, тъй като пиша само когато съм сам", споделя той.

Ранчев прекарва доста от времето си в подготовка на родните боксьори в залата: "Когато си треньор цял ден се занимаваш с тях, с емоциите на момчетата, на тези около теб, на други треньори, колеги, защото професията ни е доста неврастерична".

Той често прави паралел между любимите си занимания: "Поетът не мисли рационално, той мисли с интуицията си. Талантливият боксьор също има тази интуиция, има таланта да измисля нещата на ринга... Както един поет използва техническите елементи по необичаен начин, за да създаде произведение, така и боксьорът също създава произведение".

Какво сподели Палми Панчев за българските спортисти, съдийските грешки и останалите си любими занимания, вижте във видеото: