на живо

Палми Ранчев: Животът на боксьора е мъка, усилия и трудности

Българинът написа предговора за биографичната книга на Тайсън Фюри

Палми Ранчев: Животът на боксьора е мъка, усилия и трудности

Шампионски фанфари, поздравления от милиони, титли, които показват, че си най-добрият в света и... депресия. Тайсън Фюри има живот, който може да послужи за да си извадим поуки.

Всички тези важни случки британският боксьор и настоящ шампион в тежка категория на Световен боксов съвет (WBC) описа в биографията си "Зад маската". По време на написването на книгата той се е допитвал до бившия треньор на българския национален отбор по бокс Палми Ранчев. От години той издава свои произведения - новели, разкази и стихотворения, а днес името му стои и под предговора към автобиографията на британеца.

"Треньорът използва всичко, за да успее. Състезателят, който преминава реално през тези трудни моменти, изпитва на гърба си трудностите. При състезателя нещата винаги са по-остри, по-сблъскващи го, по-променящи го. Ако гледаш като треньор, трудностите са нещо нужно за боксьора. Ако гледаш като боксьор, когато си преодолял трудностите е по-добре. Преодоляването на трудностите невинаги е удоволствие. То е мъка. Животът на един боксьор е свързан с доста мъка, усилия и трудности", разказва Ранчев във включване от Испания, където живее, в предаването "Тази неделя".

Снимка: Личен архив

Боксовият специалист е проучил в детайли живота на Тайсън Фюри. Британецът изпада в депресия през 2015 г., когато побеждава Владимир Кличко и става световен шампион. Според Ранчев именно разминаването в образите на обикновения човек и световния шампион е причината Фюри да посегне към наркотиците и да качи килограми. 

"Автобиографията му е толкова интересна, че дори да не беше световен шампион и толкова гениален и невероятен боксьор, щеше да е такава. Той има страхотна чувствителност, която е присъща за боксьорите, особено в предстартови състояния. Така наблюдава себе си, така наблюдава противниците си... Това е една история на обикновено момче, което е избрало да влезе между въжетата на ринга, да избере този труден живот. Дори да не беше победил Кличко, да не бяха двата му епични мача срещу Дионтей Уайлдър, тази автобиография щеше да бъде интересна и да се чете от всеки човек, който има интерес към бокса и човешката психика, сложното в човека. Той навлиза в дълбочина. Самонаблюдава се по безмилостен начин", разказва българинът.

Снимка: Reuters

Фюри посвещава своята автобиография на съпругата си Парис, с която са заедно от 2006 г.

"Тази книга до голяма степен е посветена на това как се изравнява образът, който имаш за себе си, образът, който имат близките ти преди да станеш световен шампион и образът, който придобиваш, когато станеш световен шампион. Това са 3 различни образа. В книгата се говори за тази трудност да отстояваш това лице на световен шампион и същевременно да бъдеш този, който си бил преди - добър приятел, баща, съпруг. Тайсън Фюри преживява голяма криза, след като става световен шампион. Книгата е посветена на депресията му, на тази трудност, след като станеш световен шампион, да продължиш да бъдеш един от обикновените хора", разказва още Ранчев.

Снимка: Reuters

Днес Фюри е в познатата си добра форма, като за последно победи Дионтей Уайлдър през февруари 2020 г. Очаква се британецът да се завърне на ринга през 2021 г.