на живо

Пълно спортно преквалифициране

Не само Петър Чех не се страхува от предизвикателствата на новата професия

Когато обявиш края на кариерата си, не значи, че трябва да изоставиш спорта въобще! Последният пример за това е Петер Чех, който от вратар на "Челси" и "Арсенал", спечелил 4 титли на Англия, се преквалифицира в... хокеист.

Чехът подписа договор с втородивизионния английски тим "Гилдфорд фининс", а дебютът му ще е в неделя (13 октомври). Той обаче не е единственият, който е сменил спорта.

Световният рекордьор на 100  и 200 м Юсейн Болт едва ли ще надмине знаменитите си постижения на пистата. Това не му пречи да преследва детската си мечта и да стане... футболист. Е, вярно не в любимия си "Манчестър Юнайтед". В бързите крака на ямаеца повярваха от австралийския "Сентръл Коуст Марийнс". Той дори отбеляза два гола за тима си, но така и не подписа професионален договор.

Снимка: Getty Images

Когато си олимпийски (пет пъти) и световен шампион на писта (7 пъти) в колоезденето, победител в Тур дьо Франс и италианското Джиро, какво друго ти остава? Да се пробваш в... гребането. Така направи сър Брадли Уигинс. След като приключи с върховната си кариера с велосипеда, той се качи на лодката, но без особен успех - на държавното първенство на закрито завърши на 21-во място и прекрати този спортен "флирт".

Снимка: Getty Images

Легендарният вратар на френският национален отбор по футбол Фабиен Бартез пък замени наглед спокойния зелен терен с... автомобил. След края на своята кариера стражът се отдаде на страстта си към високите скорости и през 2008 г. се впусна в емблематичното състезание "24 часа на писта Льо Ман".

Снимка: Getty Images

Рафаел ван дер Ваарт също реши, че няма да спира със спорта след края на футболната си кариера. Един от най-обичаните холандски футболисти намали оборотите и се зае да играе... дартс. Той дебютира на Откритото първенство на Дания през май 2019 г.

Снимка: Getty Images

Легендарният Майкъл Джордън е светило в баскетбола. В бейзбола обаче нещата не стоят така. След края на кариерата му в НБА, той изкара един сезон в "Уайт Сокс", но не успя да впечатли и се отказа след само 3 хоумръна в 127 мача.

Снимка: Getty Images

Тагове: