на живо

Париж инвестира 3 млрд. евро в инфраструктура за олимпийските игри през 2024 г. (ВИДЕО)

Световни шампиони презентират френската столица пред МОК

Париж срещу Лос Анджелис! Това е битката за домакинство на летните олимпийски игри през 2024 г. След проверката на американския град, от вчера комисия от Международния олимпийски комитет е на посещение във френската столица.

Париж залага на очарованието, а лицата, които водят финалната права на кампанията са световноизвестни спортисти от близкото минало. Редицата поведе Лилиян Тюрам – световен (1998 г.) и европейски шампион (2000 г.) с националния отбор по футбол на „петлите”.

Снимка: Десислава Минчева

Заедно с железния защитник на „Монако”, „Парма”, „Ювентус” и  „Барселона” Париж от ранно утро днес презентират супезвездата на френската лека атлетика Стефан Диагана – двукратен световен шампион и европейски първенец на 400 м с препятствия, както и доскорошното бижу в подкошието на женския държавен тим по баскетбол Емели Ндогнг. 

Олимпийска вицешампионка от Лондон 2012, европейска шампионка с Франция и победителка в Евролигата с Бурж поведе колоната по време на обиколката на МОК из градчето на киното. Ако Франция спечели игрите през 2024-та, то в него ще бъде разположен и основния ресторант, в който ще се хранят олимпийците.

Снимка: Десислава Минчева

Френското правителство обяви, че ще инвестира над 3 млн. евро само в инфраструктура по пътя си към домакинството на най-великия спортен форум на планетата. Кандатурата е подкрепена и от току влезлия в длъжност нов президент на страната Еманюел Макрон.

Над 20 000 журналисти се очаква да бъдат акредитирани и да работят в пресцентъра, който е планиран да бъде изграден в предградието Бурже, известно с авиоизложенията си. Именно в него бе подписан и и ключовият договор за борба с климатичните промени СОР 21.

Снимка: Десислава Минчева

Любопитното е, че ако Париж спечели, то градът ще отбележи олимпийското си домакинство точно 100 години след като приема игрите през далечната 1924-та.

Повече за атмосферата на събитието разказва кореспондентът на bTV във Франция - Десислава Минчева: