на живо

"Партизан" и престъпност: Убийства, наркотици, шеф директно от затвора и политически връзки

Групата, водена вече от Джордже Прелич, е нежелана по трибуните

История като от изключително заплетен криминален сериал творят част от феновете на белградския гранд "Партизан" в последните месеци. В центъра на скандала е ултрас групата "Принципи" (по името на Гаврило Принцип, убил австро-унгарския ерцхерцог и престолонаследник Франц Фердинанд през 1914 г. и сложил началото на Първата световна война). 

От февруари 2021 г. насам тя е сред основните герои в сръбските медии. Причината е, че от компания за подкрепа на футболен клуб групировката се е превърнала в престъпна организация, занимаваща се с "всичко по конспекта" - убийства, мъчения, отвличания, разпределение и продажба на наркотици. А тарторите ѝ твърдят, че са изпълнявали поръчки на висши държавни функционери, в това число президента Александър Вучич. 

Всичко започна в началото на февруари 2021 г., когато Велко Беливук, по прякор Веля Неволя, и Марко Милкович - двама от тарторите на групата, бяха арестувани в зрелищна акция в Белград. Те бяха "разхождани" от солиден полицейски кордон по различни локации в сръбската столица, в това число и на стадиона на клуба.

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин разкри, че групата е подготвяла атентат срещу президента Вучич и това е наложило засилената му охрана от над 850 души от специалните части по време на откриване на паметник в Белград. 

Снимка: Reuters

Очаквано Беливук и Милкович отричат обвиненията. И в допълнение по време на едно от изслушванията си пред съда, тарторът Неволя заяви, че няма да коментира престъпленията, с които го свързват, а ще даде гласност на връзките си именно с президента и силните хора във властта в Сърбия. От стенограма, публикувана в сайта за разследвания "Крик", става ясно, че футболният ултрас твърди, че е получавал нареждания от Вучич, Вулин, брата на президента и хора от управляващата Сръбска прогресивна партия. Беливук е трябвало да следи агитката на "Партизан" да не скандира против властта, като това е причината за вътрешните сблъсъци в Южната трибуна на "Гробарите". Такива имаше няколко през последните години. 

Неволя твърди, че е участвал в сплашване на организатори на антиправителствени протести, както и опазване на сигурността по време на демонстрация на близка до правителството фирма за превози. Момчетата от групата са били "ангажирани" и по време на прайда в Белград, за да осигурят безпроблемното му протичане и да не допуснат вражески агитки да нападат демонстрацията. 

Според Беливук контактите с висшите етажи на властта са били малобройни и посредством общи приятели. Александър Видоевич, който е част от друга фенска група, но е близък до "Принципи", е приятел със сина на Вучич - Данило. Самият Беливук ходи на лов с Ненад Вучкович - част от сръбската жандармерия, за когото се смята, че го е свързвал със заместник-началника на Службата за борба с организираната престъпност. Друг член на ултрас групировката пък е имал лични контакти в Вулин. Всички споменати отрекоха за връзки с "Принципи".

На фона на тези твърдения Беливук е обвинен за убийството на петима души. Според прокуратурата на Сърбия той и приближените му са имали база, в която са извършвали престъпленията - къща в Ритопек, наречена "Вилата на ужасите". В нея са убити и разчленени всичките жертви. Двама от тях са от агитката на вечния враг "Цървена звезда", други двама - от тази на "Партизан", а петият - член на престъпна група, свързана с украински клан. 

Феновете на "черно-белите" са били измъчвани и убити, тъй като са опитали да събират информация за покушение срещу Беливук и "Принципи", твърдят обвинителите. Министърът на вътрешните работи Вулин дори разпространи снимки, за които твърди, че са били в телефоните на задържаните. Кадрите са брутални, а подробностите за изхвърлянето на телата в Дунав, побоите и изтезанията - още по-стряскащи. 

Случващото се беше "гарнирано" и с ново обвинение - за отглеждане и разпределение на дрога директно на... стадиона на "Партизан", където Беливук е имал достъп. 

Шокиращите новини доведоха до колапс в агитката на "черно-белите". Всъщност "Принципи" никога не са били приемани като истински фенове. Останалите фракции странят от тях. 

Арестуването на Беливук, гарнирано с обвиненията от сръбската и черногорската прокуратури (смята се, че част от престъпленията са извършени на територията на Черна гора и местни жители са замесени в тях), не попречи на групировката да посещава спортни събития. Така се стигна до боя по време на бенефиса на баскетболиста Новица Величкович. 

Интересно е, че "Принципи" си имат нов вожд, наследил Беливук, който също е добре познат на властите. Стана дума за Джордже Прелич. През 2011 г. той получи присъда от 35 години за убийството на френския гражданин и фен на "Тулуза" - Брис Татон. След 2 години укриване, Прелич влезе в затвора, обжалва присъдата си, показа добро поведение зад решетките и наскоро излезе на свобода, за да се върне в сектора на привържениците на "Партизан" и да вземе диригентската палка. 

Разследващи журналисти от Сърбия пък алармираха, че новият шеф на "Принципи" ходи по мачове с автомобил, собственост на държавна фирма. 

Що се касае до Беливук, той все още чака присъдата си. Делото е сложно, изслушванията са с часове и в тях участват не само фенове и хора с досиета, а и известни личности от риалити форматите в Сърбия. Така наречените "старлети" - жени, станали популярни повече с разголените си снимки и фриволното поведение, са били в обкръжението на обвиняемите заедно известни музикални изпълнители. Беливук пък не успя да присъства на раждането на третото си дете. Зад решетките той разбра, че съпругата му Бояна го е дарила със син - Нео.

Според един от известните анализатори на подземния свят в Сърбия - Милан Верулович, който беше бодигард на убития министър-предстедател Зоран Джинджич и пряк свидетел на покушението през 2003 г., от дълги години футболните агитки в Сърбия се контролират от правителството. Пример за това е Желко Ражнатович - Аркан, който в началото на 90-те години застана начело на привържениците на "Цървена звезда". Дори самите "звездаши" не го припознават за техен водач, посочвайки за такъв в този период Небойша Джорджевич - Шуца. Въпреки това те бяха в основата на паравоенната му единица, която участваше в сражения на територията на Босна и Херцеговина и Хърватия по време на разпада на Югославия.