на живо

Първа победа за Перес след странно второ състезание в Бахрейн

Спиранията в питстоповете провалиха "Мерцедес"

Reuters

Мексиканецът Серхио Перес постигна първа победа в кариерата си във Формула 1, след като преодоля катастрофа на старта и се възползва от късен хаос в питстопа на "Мерцедес", за да триумфира в Гран при на Сахир.

30-годишният пилот на "Рейсинг Пойнт" завърши с 10.518 секунди пред Естебан Окон с "Рено", а Ланс Строл, също с "Рейсинг Пойнт", довърши първия двоен подиум за отбора си.

Снимка: Reuters

Финландският пилот на "Мерцедес" Валтери Ботас започна от полпозишън, редом до съотборника си Джордж Ръсел (Великобритания), който замени болния от COVID-19 световен шампион Люис Хамилтън.

Ботас обаче не успя да защити първото си място, след като британският му съотборник влезе във вътрешната страна на първия завой и го изпревари.

Дуелът между двамата пилоти на "Мерцедес" блокира традиционната агресивна офанзива на Макс Верстапен с "Ред Бул" и в опашката настана хаос. Перес атакува намалилия скоростта нидерландец, който отстъпи временно.

Снимка: Reuters

Мексиканецът влезе в състезателната линия, но същата идея зад него имаше и Шарл Льоклер с "Ферари". Двамата се удариха леко, Верстапен излезе на чакъла и отпадна от състезанието, а единственият завърнал се след автомобила по сигурността бе Перес с 12-о място.

Лоша шега за "Мерцедес" изиграха питстоповете, които пренаредиха класирането. В най-добра позиция се оказа Чеко Перес, който удържа преследвачите Окон и Строл.

Снимка: Reuters

Ботас завърши едва на осма позиция, докато Ръсел е девети с най-добрата обиколка в състезанието.

С победата Перес изпревари Рикардо на четвърто място в класирането при пилотите и води с 13 точки преди последното състезание за годината в Абу Даби. Валтери Ботас пък си гарантира второто място за 2020-а с отпадането на Верстапен, който ще остане трети.