на живо

Първа победа за тенисистка, родена през новото хилядолетие

17-годишната Дестини Аява се наложи над Бетани Матек-Сандс с 2:6, 6:3, 6:4

Getty Images

Дестeни Аява се наложи над 177-та в световната ранглиста Бетани Матек-Сандс с 2:6, 6:3, 6:4 на турнира в Бризбън и така се превърна в първата тенисистка, родена след 2000 г., с победа в елитен мач от надпреварите на WTA - женската тенис асоциация.

Снимка: Getty Images

Победата над Матек не дойде никак лесно за младата австралийка. Мачът бе насрочен за 2 декември (понеделник), но силен дъжд спря похода на Аява, при резултат 3:0 в третия сет. Така се наложи доиграване на срещата, при което двойна грешка на 31-годишната американка доведе до победата на 15 години по-младата тенисистка.

Според статистиката Аява е била само на 1 година, когато нейната съперничка - 31-годишната Матек е изиграла първата си среща от турнири от Големия шлем. 

Поставената под номер 386 в света Аява пък получи "уайлд кард" за основната схема на Откритото първенство на Австралия, където също ще стане първата представителка на новия милениум с подобно класиране. 

"Пълна лудост е! Излизам на корта срещу състезателки, които съм гледала само по телевизията. Много съм щастлива!", заяви девойката след победата си.

Аява е родена на 10 май 2000 г. в Австралия в семейството на потомци на племена от Самоа. Първите си стъпки на корта прави под ръководството на майка си Роуз. Именно от нея е получила първите поздравления за победата си, разкрива тийнейджърката.