на живо

Първата жена на борда на "Супербоул" (ВИДЕО)

Кейти Сауърс е първата жена-треньор в едно от най-чаканите спортни събития отвъд Океана

Reuters

"Супербоул" е едно от най-чаканите спортни събития за годината. Милиони гледат мача, който ще определи шампиона на Националната лига по американски футбол. Хилядите по трибуните пък с удоволствие дават крупни суми, за да изпитат поне веднъж в живота емоцията отблизо. 

И тази година "Супербоул" не разочарова! Емоциите и зрелището бяха на ниво. Въпреки десетките мъже, които решително воюваха за победа, в герой се превърна една жена. Не говорим за Дженифър Лопес и Шакира, които забавляваха зрителите, нито за някоя много отдадена танцьорка от балета им.

Представяме ви Кейти Сауърс. Или с други думи - първата жена-треньор в историята на "Супербоул".

54 издания на решителния мач бяха необходими, за да може дама да застане на терена и с категоричност да раздава задачи. Но Кейти работи дълги години за това и не се отказва, въпреки че често чува "Не може!". Тя е помощник-треньор в "Сан Франциско 49ърс" и работи с момчетата, за да подобри представянето им в атака. Е, по време на мача срещу "Канзас Сити" нейните възпитаници не успяха да прегърнат трофея, но тя постигна победа за всички жени по света, които обичат спорта и искат да се занимават с него.

Кейти не крие, че има различна сексуална ориентация. Дори демонстрира щастливата си връзка със своята партньорка Кара в социалните мрежи.

 
 
 
View this post on Instagram

New Year. Same girl #2020 #merrynewyear #sanfrancisco #bayarea #angelisland

A post shared by Katie Sowers (@katesowers5) on

Госпожица Сауърс е родена преди 33 години в Хестън, щата Канзас. От малка обича американския футбол. Играе от 8-годишна и продължава да се занимава с този спорт в колежа. 

Докато учи, тя подава молба да стане помощник-треньор на баскетболния отбор. Тогава идва първото стряскащо "Не!". Треньорът на тима отказва под предтекст, че "родителите не желаят децата им да работят с хора, които имат различна сексуална ориентация". Тези думи стигат до декана Ребека Стоуцфус и тя действа категорично - треньорът е уволнен, а Сауърс получава публично извинение. 

След като завършва колеж, Кейти се насочва към американския футбол. Тя играе за кратко в "Уест Мичиган Мейхем" и "Канзас Сити Тайтънс" в женската лига. 

След това решава да се запише в стажантската програма на Националната лига по американски футбол (NFL). През 2016 г. започва работа в "Атланта Фалкънс", а след това преминава в "Сан Франциско 49ърс". Там Кейти се труди сериозно и през 2019 г. се издига до позицията на помощник-треньор.

Сауърс бързо се вписва в отбора. Момчетата я обожават!

"Всички жени трябва да се гордеят с нея! Аз се гордея с нея! Тя е суперзвезда!", казва Ди Джей Джоунс - защитник на "Сан Франциско 49ърс".

Самата Кейти е категорична - избрала е правилния път! 

"Винаги съм знаела, че искам да бъда треньор. Баща ми беше треньор. Никога не съм мислила, че това ще се случи, защото никога не съм виждала жена, която да е треньор по футбол. Хората ми казваха, че светът не е готов да види жена, която да ръководи отбор. Истината е, че всички ние се учим от жените през целия си живот - от майките ни, от бабите ни, от учителките ни. Но съществуват тези предразсъдъци, че жените трябва да правят едно, а мъжете друго. Аз не искам да бъда най-добрата жена-треньор. Искам да бъда най-добрият треньор! Имаме нужда само от един човек, който да отвори вратата за всички други", категорична е Кейти.

Снимка: Reuters