на живо

Първи българин в драфта на НБА

"Бруклин Нетс" изтеглиха Александър Везенков под №57

Исторически момент за родния баскетбол и за родния спорт. За първи път българин бе изтеглен в драфта на Националната баскетболна асоциация.

Александър Везенков бе избран под №57 във втория кръг от "Бруклин Нетс" в лотарията на най-големите таланти в този спорт в момента в света.

Церемонията се състоя пред 17 хиляди зрители в "Барклис сентър" в Бруклин. 21-годишното крило на "Барселона" не присъства лично, макар че от началото на месеца е в САЩ.

Той разбра новината, гледайки драфта по телевизията в Орландо, където за втори пореден сезон избра да работи индивидуално с един от най-известните кондиционни треньори отвъд океана - Джеф Игуера. 

Ръководството на "мрежите" се очаква да остави 203-сантиметровия Везенков поне още един сезон в Европа. Талантът ни ще продължи да носи екипа на "Барселона", а от есента ще започне да тече третата година от 4-годишния му договор с 18-кратния шампион на Испания, 23 пъти носител на Купата на краля клуб и двукратен първенец в Евролигата отбор.

"Бруклин" е собственост на руския милиардер Михаил Прохоров. През годините в "Нетс" са оставили отпечатък едни от най-великите имена в баскетболния свят като легендата на НБА Джулиъс Ървинг, Джейсън Кид и незабравимия хърватин Дражен Петрович.

№1 в драфта стана Маркиз Фулц, който бе изтеглен от Филаделфия, №2 - Лонзо Бол отиде в любимия си "Лос Анджелис Лейкърс" и №3 Джейсън Тейтъм пое към "Бостън".