на живо

Първи световен подиум за Петър Петров в мотокроса

Дебютантът Майкъл Иванов на 27-ма позиция

Страхотно представяне направи Петър Петров (Monster Energy Kawasaki Team) по време на 14-ия кръг на Световния шампионат по мотокрос в клас МХ2 в Ломел, Белгия. Българинът финишира трети в крайното подреждане и се качи на почетната стълбица. На „домашното” трасе с ужасяващо дълбоки пясъчни коловози (Петров от години живее и тренира в Белгия) Петър направи сериозна заявка за призовите места още на квалификацията, където даде второ време. През неделния ден в първия манш той се представи страхотно и финишира след победителя Макс Ансти (Великобритания). Това бе първият световен подиум в кариерата на Петров. Във втория българинът влезе в първия завой 5-ти, а секунди по-късно след скок имаше контакт между него и Симоне Бернардини (Италия). За щастие не бе нещо сериозно и двамата продължиха състезанието. Петров върна малко газта и се движеше дълго време осми, за да финишира шести. Във втория манш победител стана Кевин Стрийбос.

Снимка: Facebook

Така с общо 37 точки от двата манша Петър се нареди трети в крайното подреждане за кръга в Белгия. След края на състезанието мениджърът на Петров Боян Станчев заяви, че за пореден път българинът е карал с контузия в рамото и в следващите дни ще мине обстоен медицински преглед, след който ще стане ясно колко време ще почива и ще избягва участия.

„Беше страхотно усещането да стъпя на подиума, за мен това е първо качване на световната стълбица, първо за българин от почти 30 години насам. Надявам се да е първото от много следващи. Трасето бе изключително тежко и неравно, но това бе причината за разликите между пилотите. Аз действително харесвам такива условия, макар че в момента съм изключително изморен. Мисля, че организаторите са свършили прекрасна работа по трасето, по което имаше множество различни състезателни линии, изпреварването бе трудно, но направихме добри маншове” – коментира Петров след финала в неделя.

Снимка: Facebook

Другият наш участник на трасето в Ломел Майкъл Иванов (Marcheti KTM Team) се представи добре. Предвид, че тази година е неговия дебют сред световния елит, Майкъл остана на 27 –мо място (1 манш- 24 място, 2 манш – 23 място).

След 14 кръга от шампионата на клас МХ2 Петър Петров е осми в генералното класиране за сезона с 319 точки, само на точка от седмия – Александър Тонков от Русия. Майкъл Иванов е 41-и с актив от 11 точки.