на живо

Първите хокеистки на Киргизстан (ВИДЕО)

Историята на момичетата, които не се страхуват от контузии и... сбъднати мечти

Първите хокеистки на Киргизстан (ВИДЕО)

Какво знаем за Киргизстан? Това е страна, намираща се в Азия - най-малката по площ в централната част на континента. Населението ѝ е малко над 6 млн. души, а територията ѝ е изпълнена с високи, снежни планини.

Какво знаем за хокея в Киргизстан? Най-вероятно нищо! 

Е, време е да ви представим първия женски отбор по хокея в страната. 

За целта отиваме в град Отрадное - на 400 км на изток от столицата Бишкек. Там 15 ученички започват истинска революция преди 3 години.

Те тренират усилено под ръководството на Саламан Абдиракманов. Той канализира любовта на момичетата към спорта с шайба и стик. И се грижи за... игрището.

"Това е моята задача. През лятото тук обработвам земята, това е моят парцел. Отглеждам картофи и слънчоглед. Тук всичко се ражда. През зимата правя ледена пързалка. Вече шеста година е така", разказва Абдиракманов пред "Ройтерс". 

Момичетата нямат много конкуренция. Всъщност... нямат никаква и за това играят срещу мъжки отбори. Наскоро коравите дами имаха повод за огромна радост, след като получиха първите си професионални екипи. Пари за тях дариха местните, които ги подкрепят в начинанието.

"Първо бях против, даже ѝ забранявах да играе. Бяха я ударили със стика в окото, веднъж се прибра със сътресение. Сега е по-добре и отново може да играе", разказва типичните си майчински опасения Айнура, чиято дъщеря е част от тима.

Тези момичета правят много повече от това да се забавляват - те разрушават стереотипите в страната. И откриват един нов, леден свят за всички, които не се страхуват да мечтаят.