на живо

Първо злато за България от европейското по щанги за кадети

Ивана Петрова триумфира в категория до 44 кг с нов рекорд на Стария континент

wfbulgaria.com

България спечели първо злато и втори медал в двубоя на Европейското първенство по вдигане на тежести за кадети в Прищина (Косово). Ивана Петрова триумфира при 17-годишните в категория до 44 кг, като беше най-добра в двете движения и в двубоя.

Възпитаничката на треньора Илиян Паскалев спечели изхвърлянето с 57 кг, а след това и изтласкването със 75 кг. Така представителката на школата от Търговище събра 132 килограма, което е нов европейски рекорд в нейната възрастова група. Втора завърши Айше Нарин (Турция) със 128 килограма, а трета се нареди Айше Чакмак също от Турция със 111 кг двубой.

"Чудесен старт за българския отбор, надявам се това да стимулира останалите от състава и да ги мотивира допълнително да дадат всичко от себе си до края на първенството. Поздравявам треньора на националния отбор Иван Иванов и целия щаб, но искам и специално да благодаря на треньорите по центровете за отлично свършената работа с младите тежкоатлети", заяви от Прищина за официалния сайт на Българската федерация по вдигане на тежести президентът Неделчо Колев.

Това е втори медал за България на Европейското в Косово, след като снощи още в първата категория при най-леките 15-годишни щангистки Мария Димитрова спечели бронз с двубой 110 кг. 

По-късно днес на подиума в косовския град излизат още 4 български представители.