на живо

Първото телевизионно интервю на българския вратар, вкарал гол от полето си (ВИДЕО)

Димитър Митов се извинил на противниковия вратар след попадението си

Първото телевизионно интервю на българския вратар, вкарал гол от полето си (ВИДЕО)

Вратарят на Чарлтън Димитър Митов даде първото си телевизионно интервю, след като вкара гол от собственото си наказателно поле в мач срещу Ковънтри от младежкото първенство в Англия в средата на април. За предаването "Зона Спорт" по RING.BG юношеският национал разкри интересни подробностти около попадението и коментира възможността името му да бъде записано в "Световните рекорди на Гинес". Клипчето със забележителното му изпълнение е гледано повече от 350 000 пъти.

За гола от собственото му наказателно поле
"Усещането е невероятно да вкараш гол от толкова голямо разстояние. Треньорите ни бяха казали преди мача в първите 15 минути да играем на сигурно, да не рискуваме. Затова първата ми мисъл, когато ми върнаха топката, бе да я изритам в предни позции. Но и вятърът ми помогна и така се случи този гол. След мача се извиних на вратаря на противниковия отбор, защото на всеки може да се случи. Може някой ден някой да вкара срещу мен такъв гол. Просто мачът беше много важен, за да станем шампиони, и не можах да въздържа емоцията си. Но след като свърши празнуването, те биха център и погледнах другия вратар и ми стана много неприятно. След мача му казах, че на всеки може да се случи. Това си е късмет. Нито един вратар няма намерение да вкара от собственото си наказателно поле."

За отзвука
"Всички бяха много щастливи за мен. Много ми се радваха. Получих много поздравления и съобщения по телефона от български и английски медии. Искаха да се свържат с мен. От Sky Sports искаха да направят интервю с мен, но от Чарлтън не ми позволиха. Разрешиха ми само да напиша писмени отговори на въпросите им. Но голът не беше най-важното нещото. Най-важното беше, че победихме и станахме шампиони. Моят приятел от престоя ни в Чавдар Етрополе Ивайло Чочев веднага разбра за гола и ми каза: "Митак, ти вече имаш повече голове от мен". Интересното бе, че в следвашия мач Чочев вкара първия си гол за Палермо. Баща ми, който също е вратар, не можеше да повярва. Интересното беше, че докато бях в школата на Етрополе, аз биех дузпите и имах шест гола в първата ми година. Когато се обадих на баща ми, за да му кажа, че съм вкарал гол, той ме попита дали пак съм бил дузпа. После му разказах за това как е станало всичко. 

Знаете, че нас вратарите, малко или много, не ни броят за футболисти. И като спасим някое положение, хората си казват: "Той е вратар, той трябва да спаси". Затова е нормално един вратар, който е вкарал гол от собственото наказателно поле, да набере популярност."

За шанса да попадне в "Световните рекорди на Гинес"
"Веднага след мача от Чарлтън се свързаха с рекордите на Гинес. Пратиха моето видео, за да сравнят с видеото на Асмир Бегович (носител на рекорда за гол, отбелязан от най-голямо разстояние - 91.90 метра). От моя клуб казаха, че са сигурни, че съм подобрил рекорда, твърдейки че моят гол е от 92 метра. До средата на юли ще имаме отговор дали съм подобрил рекорда."

За адаптацията си в Чарлтън
"Всеки има трудности. Всяко начало е много трудно. Не знаех езика, като отидох в Англия, но хората в Чарлтън са прекрасни и ми помогнаха много. Подобрих много английския си. Сега вече го знам много добре. Треньорите имат големи планове за мен. Тренирам усилено, за да започна да играя за първия отбор на Чарлтън. Това е голямата ми цел в момента. Времето ще покаже. Когато треньорите сметнат, че съм готов, ще ми дадат шанс. Ако ми дадат този шанс, ще го взема. Хората в Чарлтън още помнят Радостин Кишишев и Светослав Тодоров. Те бяха изкючителни футболисти за Чарлтън. Още като пристигнах, ме питаха дали знам кои са. Феновете все още ги харесват."