на живо

Пътят на Григор до най-добрите 8

Ето как българският тенисист достигна до четвъртфиналитe на Аустрелиън Оупън

Епичният мач между Григор Димитров и Ник Кириос, който българинът спечели в 4 сета, класира първата ни ракета във фазата на най-добрите 8 в Откритото първенство на Австралия. Следващият съперник на третия в света е Кайл Едмънд (Вбр). Ето обаче пътят, който българинът измина, за да достигне до сблъсък срещу англичанина:

Още в първия ден на турнира роденият в Хасково тенисист трябваше да излезе на "Род Лейвър Арена" и да се изправи срещу с австриеца Денис Новак. Намиращият се на 226-то място в световната ранклиста не представляваше трудност за Григор, който се справи за час и 38 минути, допускайки едва 6 гейма в цялата среща.

Наглед лесното препятствие в лицето на Макензи Макдоналд се оказа огромна трудност. Американецът, който е №186 в на планетата, затрудни Димитров, като на българина му бяха нужни 3 часа и 25 минути, за да продължи към третия кръг на Аустрелиън Оупън. Гришо обаче не бе убедителен, като записа 9 двойни грешки и цели 52 непредизвикани грешки.

Третият съперник на спортист №1 на България за 2017 г. бе първият поставен, срещу когото Григор трябваше да се изправи - руснакът Андрей Рубльов (№30 в ранглистата). Младокът, който е сочен за една от бъдещите звезди в световния тенис солиден отпор на българина, но не се оказа достатъчно стабилен, за да влезе във фазата на 1/16- финалите. Рубльов все пак съумя да вземе втория сет, но силите му не стигнаха за нещо повече. В мача Григор отново допусна много непредизвикани грешки, но успя да компенсира със завиден брой уинъри - 45, срещу 29 за руснака.

Така се достигна и до мач №4 за българина през последната седмица в Млебърн, който щеше да определи дали той ще влезе и в решителната втора седмица на турнира. Бомбеният сервис на Ник Кириос създаде проблеми за Гришо, като австралиецът наниза 36 аса. Стабилността в ключовите разигравания и виртуозните уинъри, които направи, помогнаха на родения в Хасково тенисист да стигне до фазата на осемте най-добри. Българинът спечели и трите тайбрека, а Ник взе третия сет в срещата.

На хоризонта се задава нов интересен съперник - 49-ият в света Кайл Едмънд. Англичанинът шокира 11-ия поставен Кевин Андерсън още на старта в турнира след петсетова драма, а след това се справи с лекота с Денис Истомин, печелейки с 3:0 сета. Обрат от 1:2 до 3:2 направи следващият противник на Гришо в третия си сблъсък, за да подчини и Андреас Сепи след 6:7 7:5 6:2 и 6:3.

Двубоят Димитров - Едмънд ще се играе във вторник, като все още не е ясен началният час.