на живо

Пеле, Елвис Пресли, "Епъл" и последната такава криза в "Арсенал"

От 42 години "артилеристите" не са преживявали такъв крах

Getty Images

"Арсенал" е в криза! Това е ясно за всички! Тимът е в серия от цели 9 мача без победа, а последното поражение е от 13-ия в класирането "Брайтън", при това на собствен терен. 

Статистиката показва ясно, че такава криза в любимия на кралица Елизабет II тим не е имало от... 1977 г. Тогава от 5 февруари до 2 април "артилеристите" не успяват да победят в 10 поредни мача, а след това завършват на 8-а позиция в класирането.

1977 г. всъщност не е много бурна в политически план, но е белязана от няколко културни събития. 

Великият Пеле например прекратява футболната си кариера на 1 октомври след 3 световни титли и безброй важни и атрактивни попадения.

Снимка: Getty Images

Това е последната година в живота на великата музикална звезда Елвис Пресли. Той е намерен мъртъв в дома си в Грейсленд след 23 години успешна кариера, след която музиката не е същата.

Една от компаниите, без която днес не можем да си представим света днес - "Епъл", представя първия си персонален компютър - "Епъл II", след като Стив Джобс, Стийв Возняк и Роналд Уейн основават фирмата само година по-рано.

Снимка: Getty Images

След 11 години начело на Индия харизматичната, но противоречива Индира Ганди губи свиканите от нея предварително парламентарни избори и трябва да се оттегли от поста на министър-председател. Тя ще се завърне в политиката през 1980 г.

През 1977 г. американският президент Джими Картър подписва договор с правителството на Панама за постепенно преминаване на едно от най-важните съоръжения в света - Панамския канал, под властта на централноамериканската държава. 

Снимка: Getty Images

В Испания се провеждат първи демократични избори след диктаторското управление на генерал Франко.

Във Франция за последно се провежда екзекуция с... гилотина. Тунизиецът Хамида Джандуби е осъден на смърт заради убийство.

Няма как да не споменем, че това е годината на излизане на първия филм от сагата "Междузвездни воини". Джордж Лукас представя "Епизод 4: Нова надежда" на 25 май.

Снимка: Getty Images

В "Арсенал" се борят с драматичната си футболна сага с нов мениджър - Фреди Люнгберг. Срещата с "Брайтън" беше втората за него начело на тима след уволнението на Унай Емери. В тази връзка любопитна подробност е, че той е роден във Витшьо, Швеция през... 1977 г.

Тагове:

арсенал криза