на живо

Пелето пред bTV: Нямаме възможност да оправим щетите, нанесени от вандалите (ВИДЕО)

Около 50 хиляди лева ще са нужни за подмяната на унищожения с хербицид терен на "Левски-Раковски"

Пелето пред bTV: Нямаме възможност да оправим щетите, нанесени от вандалите (ВИДЕО)

Стъпвайки на стадиона в събота, от "Левски-Раковски" с изненада откриват новото състояние на тревната покривка. Според директора на Детско-юношеската школа – Станислав Ангелов, вандалската проява е от почти седмица, но падналият сняг в столицата е заличил следите, но само… временно.

Теренът на стадион "Раковски" е бил полят с хербицид - пестициди за унищожаване на плевели. Щетите, нанесени от извършителите, са на стойност около 50 хиляди лева. Сума, която на този етап е непосилна за школата.

"За момента нямаме никаква финансова възможност, както виждате, ние не работим. Ще търсим спонсори, ще се молим на някой, но то няма и кой да ни помогне сега. Най-вероятно ще трябва да се подмени целият – да се фризова, да се изчисти. Скъпи са тези процедури. Ако се активизираме, до 2-3 месеца може би ще можем да го реновираме.", споделя пред камерата на bTV Станислав Ангелов.

Посегателството върху терена не е първо. Миналото лято игрището е било залято с киселинен препарат, a мрежите на вратите нарязани. Камери на стадиона обаче няма.

"Всичко е умишлено направено. Общо взето е свързано с интереси, уронване на престижа, лека-полека да се избутат дадени хора. Тук им много интереси около този стадион, то не се случва за първи път, имаме някакви предположения, можем да съберем две и две, но в крайна сметка това е много нисш акт. Той не е срещу мен, а срещу децата. Все едно режеш на едни деца крилата и краката", добавя Ангелов. 

Според него, причина за вандалските прояви е и свободният достъп до стадиона. Собствеността се поделя между школата на "Левски-Раковски" и Министерството на вътрешните работи.

"Леко е занимарено мястото, но искам само да конкретизирам, че ние стопанисваме само зелената част от терена. Всичко по пистите, трибуните… и тук е отворен достъп. За съжаление не можем да контролираме влизането и излизането. Другият вариант е да заградим това цялото зелено пространство с ограда и да вкараме децата и тренировъчния процес като в кошара, което нарушава целостта на стадиона."

Разговори в тази посока между двете страни вече са предприети.

"Това нещо в един момент трябва да се регулира. Ние сме предприели някакви действия в тази насока, засега срещаме пълната подкрепа и на Министерството на спорта, и на вътрешните работи. То си е процес, така че лека-полека нещата ще се кристализират в някаква посока.", каза още директорът.

"Левски-Раковски" е частна школа, която до преди няколко години беше под шапката на "Левски", като най-талантливите деца преминаваха в тима от "Герена". През 2017 г. се стигна до раздяла и взаимни обвинения, включително и съдебни искове.

bTV призовава: останете си вкъщи!

Тагове: