на живо

Пепеляшка на спортната гимнастика

Симон Байлс успя да стане най-успешната гимнастичка в света, въпреки милион трудности и лишения, през които премина

Getty Images

Няма как да не сте чели приказката за Пепеляшка - нещастно момиче, израснало в лишения, но успяло да осъществи мечтите си. И станало вдъхновение за много деца по света. 

Тази история има своята проява и в реалния свят. При това на много високо спортно ниво. Героиня е Симон Байлс. Дори да не сте най-запаленият фен на спортната гимнастика, поне веднъж сте чували това име или сте виждали широката усмивка на високата само 142 см фурия. Симон е спечелила всичко! Преди ден тя стана едноличен лидер по медали от световни първенства. В колекцията си има 21 отличия от шампионати на планетата, с което изпревари досегашната рекордьорка Светлана Хоркина от Русия. 

Снимка: Getty Images

Байлс не е просто поредната добра гимнастичка. Тя се превърна в емблема на спорта отвъд Океана. Има милиони фенове и последователи в социалните мрежи, а успехите ѝ се считат за част от ежедневието. С други думи: по-шокиращо би било, ако тя не спечели медал, отколкото, ако се окичи с поредното злато и го добави към 4-те си титли от олимпийски игри (и един бронз от Рио де Жанейро) и 15-те най-високи отличия от световно първенство (плюс 3 сребърни и 3 бронзови медала). На Игрите през 2016 г. имаше честта да носи американския флаг на церемонията по закриване.

Само че в Байлс има нещо, което е по-силно от таланта и упоритостта и това е несломимият характер. Той е такъв заради трудното детство. "Трудно" дори е доста лековато определение. 

Снимка: Getty Images

Симон се ражда на 14 март 1997 г. в Калъмбъс, щата Охайо. Майка ѝ се казва Шанън, баща ѝ Кевин. И двамата обаче използват наркотици и прекаляват с алкохола. Това означава само едно - бъдещата шампионка, нейните сестри Адрия и Ашли и брат ѝ Тевин биват прехвърляни от едно приемно семейство в друго. За кратки периоди те са връщани на майката. Бащата на Симон изцяло отсъства от тези задължения.

За всички, но най-вече за дядото на Байлс е ясно, че биологичната майка не може да се грижи повече за четирите си деца. За това смелият Рон и втората му съпруга Нели взимат решението да осиновят внучетата си. Те взимат Симон и Адрия, а по-големите Ашли и Тевин минават под закрилата на сестрата на Рон.

Снимка: Getty Images

"Когато подписах документите за осиновяване, баща ми спря всички контакти с мен. Каза да не му се обаждам, да не го търся и да не се появявам в къщата му", разказва Шанън Байлс през 2016 г. пред "Дейли Мейл". 

"Така започна всичко. Отне ми 6 години, за да мога отново да видя децата си. Но уважавам това решение на баща ми. То ми беше нужно. Тогава все още употребявах наркотици и не трябваше да бъда част от живота им. Не правех драми, не ги притисках. Тогава не разбирах защо го прави, но след години осъзнах, че първо е трябвало да се справя със собствените си проблеми", допълва тя. 

Снимка: Getty Images

Пред това време Симон се влюбва в гимнастиката. Тя става основна част от живота ѝ. Дори напуска училище и преминава на домашно обучение през 2012 г., за да може да отделя повече време за тренировки. Така времето, прекарано от нея в залата, се увеличава от 20 на 32 часа на седмица. Треньор по пътя към върха е Ейми Бруумън. Тя е отговорна за всички успехи на Симон откакто е на 8 години. А те хич не са малко!

Двете работиха за последно заедно по време на олимпийските игри в Рио де Жанейро, където чаровната гимнастичка нямаше никаква конкуренция и си тръгна с 4 златни медала - в многобоя, на земя, на прескок и в отборната надпревара. 

Снимка: Getty Images

Всъщност Симон рядко говори за себе си и за проблемите със семейството си. Тя предпочита да се показва като щастливата и силна шампионка. Всяко повдигане на завесата на драматичния ѝ личен живот обаче носи много емоции.

"Един ден Нели ни каза, че ако искаме, можем да ги наричаме не "бабо и дядо", а "мамо и татко". Качих се по стълбите и започнах да репетирам пред огледалото: "Мамо, татко, мамо, татко". След това слязох долу. Тя беше в кухнята. Погледнах я и казах: "Мамо!", а тя отговори: "Да", разкрива Симон.

Годините отмиват спомена за ужасните и несигурни първи 6 години от живота на гимнастичката. Днес тя и биологичната ѝ майка поддържат връзка. 

Снимка: Getty Images

"Разговорите със Симон са кратки. Казвам ѝ, че ми липсва, че я обичам, че се гордея с нея. Пожелавам ѝ успех. Иска ми се да ѝ разкажа какво е станало, когато съм била по-млада, но още не е дошъл моментът. Баща ми също ми е поставил някои забрани. Уважавам го, не искам да ги прекрачвам. Уважавам много и Нели. Не е лесно да отгледаш децата на наркозависимата дъщеря на съпруга си. Оценявам всичко, което те правят", разкрива Шанън.

Бащата на Байлс също не е безразличен към успехите на своята дъщеря. Тя обаче не поддържа връзка с мъжа, който днес живее в Кливланд. Шанън разкрива, че двамата се чуват, когато излъчват състезание на Симон по телевизията и се вълнуват от успехите ѝ.

Трудностите обаче не свършват за Байлс с осиновяването ѝ. През 2018 г. тя беше една от гимнастичките, които заявиха, че са били насилвани от физиотерапевта Лари Насар. 

Снимка: Getty Images

Смелостта я напуска само веднъж - през 2014 г. на световното първенство в Китай. Тогава от букета на награждаването излиза... пчела. А снимките от случката са едни от най-забавните в света на гимнастиката.

Днес Симон е победителка. Не само в залата, но и в живота. Сили ѝ дава и приятелят ѝ - акробатът Стейси Ървин, с когото са заедно от повече от 2 години. И ако има момент, в който усмивката ѝ грее най-силно, той е когато е в неговите прегръдки.

 
 
 
View this post on Instagram

“Words always fail to fully communicate the language of the heart.” #wcw #224

A post shared by Stacey Ervin Jr. (@staceyervinjr) on

Тагове:

Симон Байлс