на живо

"Перуджа" и "Лубе Чивитанова" - две истории, една титла

Двата отбора се вкопчват в битката за титлата в Италия тази вечер от 21:30 ч. по RING

legavolley.it

Отборите на "Перуджа" и "Лубе Чивитанова" извървяха дълъг път през сезона, за да стигнат до неговата кулминация - битката за титлата в италианското волейболно първенство.

Двата отбора ще се борят до последната секунда за заветните три победи, които са нужни за триумф в шампионата, а националът Цветан Соколов ще даде всичко от себе си този път празненствата да са за неговия "Лубе". 

Тазгодишният финал е повторение на миналогодишния, когато радостта бе в лагера на "Перуджа".

Двата тима се намират в Централната част на Италия, като разстоянието между двете зали, в които ще се проведат срещите, е само 110 километра.

По-титулуваният отбор е този на Цветан Соколов, който в исторически план има 4 титли, а веднъж е печелил и Шампионската лига. За сравнение - съставът на Лоренцо Бернарди се е поздравявал с успеха в Скудетото само веднъж - през изминалия сезон.

Странно или не отборът на "Перуджа" е създаден едва през 2001-а година. Тимът стартира от Серия С (пето ниво на волейбола на Апенините). По онова време амбициите на клуба са огромни, а целта е да се съберат деца за юношеската школа.

В началото на 21-и век в града има два отбора по водна топка, силен клуб с все по-голяма популярност по джудо и карате, но предпочитаният спорт в региона си остава футболът. Местният състав в исторически план е завършвал веднъж на второ място в Серия А, а на европейско ниво е печелил несъществуващия вече турнир Интертото.

Снимка: legavolley.it

В тази конкурентна среда намирането на спонсори не било лесна задача за подвизаващия се в петото равнище на Италия волейболен отбор. Година след създаването, интерес към тима проявява Джино Сирчи, който и понастоящем е президент на клуба. С компанията, произвеждаща работно облекло, която и до ден днешен е сред най-солидните спонсори на "Перуджа", възходът е забележителен.

Развитието е осезаемо, след като през 2005-а година, само четири след създаването на отбора, те вече се намират в третата лига на Апенините. Думите, че усърдната работа винаги се отплаща, могат да бъдат употребени в пълния смисъл за "дяволската блокада" - бойно прозвище, което от самото начало Сирчи налага в клуба.

През 2010-а година "Перуджа" достига промоция в А2, като мечтата отборът да влезе в елита на италианския волейбол е жива, макар и много труднопостижима. Една крачка дели тима от осъществяването на тази цел. Крачка, която е направена само 24 месеца по-късно, а основна заслуга има първото голямо име, облякло червено-черния екип - олимпийският шампион от Сидни Горан Вуевич.

"Амбицията е в нашето ДНК" - е мотото на отбора, а волейболните аргументи по време на голям мач говорят сами за себе си.

В дебютния сезон в най-високото ниво на италианския волейбол отборът завършва шести и стига до плейофите. След четири години "Перуджа" играе и на финал, но го губи, а според специалистите, титлата е само въпрос на време.

Снимка: legavolley.it

Начело на отбора застава Никола Гърбич. През сезон 2014/15 е привлечен и настоящият диригент на отбора - разпределителят Лусиано Де Чеко. Екипът на "дяволската блокада" облича и едно от остриетата до момента - Александър Атанасиевич. 2 години по-късно, треньор вече е Лоренцо Бернарди, който извежда отбора до най-успешния му период.

Снимка: legavolley.it

През 2016-а година в състава има и българска следа - привлечен е Велизар Чернокожев, който обаче остава за твърде кратко. Отборът печели Суперкупата през 2017-а, а година след това печели и Скудетото, и Купата на Италия.

Снимка: legavolley.it

През настоящата кампания "дяволската блокада" се подсили с острието Вилфредо Леон, който бе привлечен от "Зенит" Казан. Отборът отново спечели Купата и през тази година, а победа над "Лубе" може да донесе втора поредна титла за "Перуджа". 

"Има още много глави в нашата история, които да бъдат написани" - пише в сайта на "Перуджа". Кои сме ние, че да се съмняваме?

Развитието на настоящия отбор на Цветан Соколов - "Чивитанова", е коренно различно в исторически план. Отборът представя едноименния град, който е с четири пъти по-малко население от опонента си на финала на волейболното първенство. (40 000 срещу 160 000 жители)

"Лубе" обаче има по-богата история от своя съперник. Тимът е създаден през 1990-а година, а мотото е: "Сънищата се случват".

От самото създаване отборът има за спонсор една от водещите мебелни компании в страната. Клубът влиза в италианския елит 5 сезона след основаването си и бързо започва да играе значима роля.

2001-а - годината, в която се създава "Перуджа", е белязана от първия значим успех за "Чивитанова", тогава с името "Мачерата" - спечелването на Купата на Италия. Следващите 12 месеца бележат още големи победи за тима, но този път - на международно ниво. Клубът печели Купата на претендентите, а сезон по-късно и Шампионската лига. 

Снимка: legavolley.it

Първата титла на Италия е спечелена през 2006-а година, а днес отборът е 4-кратен първенец. Има и 5 Купи, 4 Суперкупи и веднъж триумфира с най-ценното отличие в европейския клубен волейбол.

През последните години българинът и съотборниците му не успяват да се опрат на "Перуджа". Миналия сезон играчите на Фердинандо Де Джорджи отстъпиха с 2:3 победи на финала, през настоящия сезон загубиха спора за Купата в Италия.

Епизод 1 от финала "Перуджа" - "Лубе Чивитанова" е тази вечер от 21:30 ч. - пряко по RING.