на живо

Песни, скандирания, признателност: Сърбия празнува от Лисабон до Косово (ВИДЕО)

"Плавите" ще играят на световното в Катар, след като победиха Португалия

Националният отбор по футбол на Сърбия ще играе на световното първенство в Катар! Западните ни съседи успяха да се класират на първо място в своята група, след като победиха с 2:1 Португалия. Важният гол падна в 90-ата минута и беше дело на Александър Митрович. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by David Vujanić (@dvujanic)

Нападателят смълча трибуните в Лисабон, а след мъчителнодългите за сърбите минути на продължението, ликува заслужено в прегръдките на своите съотборници. 

Последният съдийски сигнал очаквано отприщи вълна от празненства. Най-шумни те бяха на терена. Футболистите на селекционера Драган Стойкович - Пикси, имаха подкрепата на около 5000 сръбски фенове по трибуните. Именно те създаваха атмосферата след като португалските запалянковци си тръгнаха разочаровани. 

Най-щастлив очаквано беше Пикси. Бившият футболист и настоящ селекционер често беше подиграван заради увереността с която говореше за класирането на световното първенство, особено след като Сърбия не игра на европейското през 2021 г. 

В съблекалнята футболистите заложиха на патриотични песни. Те носеха фланелки с надпис "Радвай се, сръбски роде" - стих от песен на Даница Църногорчевич. Музиката пък беше познатият рефрен "Пукни зоро", която се свързва с Първата световна война. 

Героят Митрович не пропусна да се разходи и по терена, за да поздрави останалите фенове по трибуните. 

В автобуса атмосферата беше доста по-неформална. Там звучеше "Коктейл от любов" на Неделко Баич Бая, а за музикалното оформление беше отговорен Неманя Радонич.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Baraque à foot (@baraqueafoot)

Празненствата в Сърбия започваха веднага след края на мача. По улиците на Белград и другите големи градове излязоха стотици фенове, които затвориха булеварди, поздравяваха се, пееха песни и се прегръщаха. 

В града с най-многобройно сръбско население в Босна и Херцеговина - Баня Лука, празненствата също бяха на ниво. 

Северно Косово, където е ситуирана по-голямата част от сърбите в страната, осъмна с факли, клаксони и скандирания. 

Очаква се сръбските национали да се приберат в страната днес (15 ноември) и да бъдат официално приети от президента Александър Вучич, а след това да бъде организирано официално празненство в Белград.