на живо

Петър Стойчев за Антарктида: Представях си, че ще по-лесно (ВИДЕО)

Българският плувец използва обикновен бански за първия маратон в близост до студения континент

Lap.bg

Носителят на 11 световни купи по плувен маратон Петър Стойчев заяви, че не е очаквал условията около Антарктида да са толкова тежки. Въпреки тях обаче българинът успя да спечели първия по рода си маратон в ледените води до най-студения континент. 

"Когато си поставихме тази цел, не знаехме наистина какво ни очаква. Представяхме си, че всичко ще бъде много по-лесно. Оказа се нещо доста по-различно и екстремно. Но се радвам, че се справихме с тези трудности и предизвикателства", заяви Стойчев след завръщането си в България.

Не само плуването в ледените води е впечатлило българина, който преживя кошмарно връщането си към сушата. Цялостната атмосфера на най-южния континент също е оставила отпечатък в съзнанието на Стойчев.

"Ще запомня трудностите, през които трябва да минем, за да осъществим това екстремно плуване през водите на Антарктида, както и усещането, когато влязох във водата с температура -1,2 градуса и всички плувци, с които се състезавах. Ще запомня и всичко това, което видяхме в Седмия континент - огромните айсберги, животните... Всичко това ще остане в моето съзнание. Не на последно място ще запомня и преминаването през протока Дрейк", разказа Стойчев.

Снимка: Lap.bg

На специална пресконференция българинът разказа, че е плувал с нормален бански и шапка, които са сертифицирани от Световната федерация. Водата пък е измервана с 3 термометъра преди той да влезе в нея и е била под 0 градуса по Целзий, тъй като е солена.