на живо

Петър Величков: За 16 години Михайлов е получил милиони под формата на заплати и бонуси

"Оценката му е абсолютна наглост", заяви членът на екипа на Димитър Бербатов

Петър Величков: За 16 години Михайлов е получил милиони под формата на заплати и бонуси

Членът на екипа на Димитър Бербатов - Петър Величков, определи отличната оценка, която Борислав Михайлов си постави, като "абсолютна наглост".

Преди ден в предаването "120 минути" по bTV Михайлов заяви, че БФС е прозрачна организация, а корупция във футбола ни няма, като междувременно отказа да разкрие каква заплата получава.

В предаването "Тази сутрин" Величков заяви, че за последните 16 години начело на футболния съюз Михайлов е получил милиони под формата на заплати и бонуси.

След загубата на България от Литва с 1:3 сайтът за разследваща журналистика Bird.bg разпространи чрез социалните мрежи документ, разкриващ за питане от УЕФА относно строежа на футболната база в "Бояна". Публикуваното писмо е от 2013 г. - от тогавашния ръководител на европейската централа Мишел Платини до президента на БФС Борислав Михайлов.

Оказва се, че е имало забавяне в изпълнението на проекта за строеж на базата, въпреки преведените от УЕФА към БФС средства по програмата HatTrick.

Снимка: Lap.bg

"Става въпрос за един ранен период на един ранен Михайлов, в който един конфиденциален вътрешен доклад на УЕФА го описва като един авторитарен ръководител, който няма способности да слуша. Цитират се няколко случая, в които е направил опит да въведе в заблуждение администрацията на УЕФА чрез опит за легитимиране на някакви офшорни компании, които да станат доставчици на УЕФА.", коментира Величков в предаването "Тази сутрин".

"Там се говори за опита му да строи, да инвестира пари на УЕФА на доста по-високи цени от това, което УЕФА има представа за нашия регион. Ставаше въпрос за строителсвото на 40 игрища. За автобус, който е искал да купи. Тотално извън целия спектър на нормалност на цените. Още тогава УЕФА са започнали да разбират за какво става въпрос."

"При нас пристигна една папка с документи, които нямат нищо общо с тези неща, които излизат от "УЕФА лийкс". Става въпрос за начина, по който се изразходват парите на БФС."

Величков показа и част от гореспоменатите документи и наблегна на разликата в цените за закупуваните артикули.

Снимка: Lap.bg

"За съжаление ние не сме имали възможност да се запознаем детайлно, но там става въпрос за начина, по който се изразходват средствата на БФС. Мога да покажа 13 страници. Показвам договор за доставка на футболно оборудване. Договорът има 70% предплащане. В моята кариера не съм виждал такъв договор. Такова предплащане може да се иска от ненадежден партньор. Влизаме по същество. От списъка с 14 артикула – един скъп, един среден и един евтин. БФС поръчва футболни врати. Цената на тази врата 2070 лева. БФС я купува на 2430 евро. Над два пъти и половина над пазарната цена. Табло за смени. Цената му е 600 евро. БФС я купува на 1175 евро. Договорът е по отношение на организацията на европейското първенство за младежи. Това са средства от държавата. Документите са от предишния му мандат.

Снимка: Lap.bg

Документите са разписани от оперативното ръководство. Колегите от Изпълкома нямат нищо общо с това. Няма как в 3-4 заседания на годината по 20 минути тези хора да бъдат запознати с детайли от оперативната работа на БФС. Ако така се изразходват средствата на БФС, няма как да искаме да стигнат пари до аматьорите и децата", добави той.

"Президентът Чеферин излезе и си публикува заплатата, а Михайлов отказа да я каже. За 16 години Михайлов е получил милиони от заплати и бонуси. Говорим за организация, която работи в обществена ползва. Когато е оттеглил оставката си, веднага е поискал да му бъде направен консултантски договор, по който да получава пари, още преди да е вписан като президент."

Величков призова Михайлов да си постави оценка пред клубовете на конгреса утре: "Резултатите предполагат оценката. Програмата, която според него е 110% изпълнена... въобще не е така. Скандали, качулки влизаха в централата - абсолютна наглост. Тази оценка да си я постави утре сам пред клубовете. И те могат да му я поставят."

Снимка: Lap.bg

А относно предстоящия избор за нов президент на БФС, той добави: "Бяха направени анкети, които показват 95% подкрепа за Бербатов. Процесът по гласуване трябва да бъде напълно прозрачен. Клубовете да внимават да не бъдат измамени."