на живо

Петя Неделчева: Сестри Стоеви ни наричаха "туристи" (ВИДЕО)

Стефани и Габриела заявили, че няма да играят за друга държава

Петя Неделчева: Сестри Стоеви ни наричаха "туристи" (ВИДЕО)

Съотборничката на сестрите Габриела и Стефани Стоеви в националния отбор на България по бадминтон - Петя Неделчева, заяви, че е била наричана "турист" и "спортистче" от европейските шампионки на двойки. 

Сестри Стоеви обявиха вчера (21 май), че няма да носят екипа на България от тук нататък. Те заявиха, че не са съгласни с разпределението на средствата за финансиране на подготовка от страна на федерацията и с отношението на ръководните органи.

"Спортът не започва с тях. Не проявяват уважение. Наричаха ни "туристи", заяви Неделчева. 

Мениджърът на националния отбор Джема Зачири също потвърди, че другите състезатели са били наричани по неприятен начин от сестрите.

"В телефона си имам съобщения от техния баща, който нарича националния отбор "туристи". Термини "спортистчета" и "медалистчета" към останалите от националния отбор са обидни. Няма някой, който да е получил колкото тях за последните две години. Чувстваме се предадени.", заяви тя.

На пресконференцията присъстваше и представителят на мъжкия национален отбор (мъже) Иван Русев. Той също възропта срещу отношението на Стефани и Габриела.

"От тази година от държавния шампионат аз имам 2 златни медала и един сребърен. Те са момичета, които имат златен европейски медал и казват, че техните резултати се сравнявали с моите. Те получават десетократно повече от мен, защото аз съм, както казват те "туристче", каза той.

Според президентът на федерацията по бадминтон Володя Златев, сестрите са заявили, че няма да играят за друга държава. По регламент те могат да облекат чужда фланелка чак през март 2021 г. 

"Аз получих уверения от тях сутринта, че те просто не искат да играят. Обмисляме дали да не се търси някаква справедливост и част от тези средства да бъдат поискани евентуално от държава, за която те биха искали да играят.".

"В неформален разговор с тях и треньора бяха категорични, че нямат желание да играят за Франция. Те са високо ниво на бадминтона и ние не го осъзнаваме", каза той.

"През декември 2018-а година те отказаха да играят в София. Логиката на това те да не играят е много проста. Имаме основанието да ги лишим от състезателни права за срок от 2 години. Световната федерация няма как да откаже това, затова ви казвам отново – за мен това е ритуално самоубийство.", добави спортният директор на федерацията Орлин Цветанов.

Ако те все пак решат да се състезават за друга страна, българската федерация няма да получи неустойка, тъй като нямат такава клауза в договора.