на живо

Петя Стоименова остана на крачка от медал на европейското по щанги

Българката завърши пета в най-тежката женска категория

Петя Стоименова остана на косъм от медалите на европейското първенство по вдигане на тежести. Тя завърши пета в най-тежката женска категория, след като направи двубой от 201 кг. 

Плодивчанката бе четвърта в изхвърлянето с 92 кг, които успя да вдигне от третия си опит. Преди това българката нямаше проблеми на 86 и 89.

Първа в движението завърши унгарката Кристина Магат, която вдигна 104 кг. Почетната стълбичка в изхвърлянето допълниха полякинята Александра Миержежевска, която записа 103 кг, и румънката Андрееа Ааней с един по-малко. 

В изтласкването Стоименова падна с една позиция в класирането. Щангистката ни вдигна над глава последователно 105 и 109 кг., но 112 се оказаха твърде тежки. Така тя завърши пета в движението.

Златото в изтласкването е за полякинята Александра Миержежевска със 134, а след нея завършиха унгарката Кристина Магат със 132 и представителката на домакините Андрееа Ааней с 2 по-малко.

По този начин България завърши първенството на Стария континент с три медала. Със сребро се окичиха Стилян Гроздев при 62-килограмовите и Георги Шиков при 105-килограмовите, а Даниела Пандова която взе бронз в кат. до 48 кг. На предишния континентално състезание в Сплит през 2017 г. нашите щангисти се върнаха с един сребърен медал, който бе спечелен от Васил Господинов. 

Европейското първенство в румънската столица приключва днес, като Петя излезе последна от българските състезатели.