на живо

Петте секунди, които можеха да спасят Руи Патрисио

Португалецът се сблъска със съотборник и пострада тежко

Reuters

Тежък инцидент помрачи победата на "Ливърпул" (1:0) при гостуването на "Уулвърхемптън" в мач от Висшата лига. Вратарят на домакините Руи Патрисио получи удар в главата при сблъсък със своя съотборник и капитан Конър Коуди.

В 86-ата минута, при атака на гостите, топката бе насочена към Мохамед Салах, който напредна и отбеляза във вратата на Патрисио, но голът правилно бе отменен заради засада. В същата ситуация, докато египтянинът стреляше, капитанът на "вълците" Конър Коуди се сблъска със стража Руи Патрисио. В резултат на това португалецът остана да лежи на земята и се наложи влизането на медицинския щаб на "Уулвс". Играта бе спряна за повече от 10 минути и в крайна сметка пострадалият бе изнесен на носилка от терена и с поставена кислородна маска на лицето. 

Снимка: Reuters

След мача треньорът на "Уулвърхемптън" Нуно Ешпирито Санто коментира: "Научихме от докторите, че той е буден, в съзнание е и казва, че помни какво се е случило. В такива случаи трябва да се взимат правилните предпазни мерки. Важното е, че той е добре. Имало е тежък сблъсък с коляното на Коуди, но той е добре и в момента всичко е наред."

Стана ясно обаче, че инцидентът с Патрисио е можело да бъде избегнат. При злощастната ситуация топката попадна в египетския футболист на "Ливърпул" около 5 секунди преди той да я вкара в мрежата.

Снимка: Reuters

Страничният арбитър Лий Бетс обаче така и не вдигна флага си, въпреки че видя как Салах е зад последния защитник на "Уулвърхемптън". Той маркира засада едва когато топката вече беше в мрежата, а вратарят на домакините лежеше на тревата.

Решението на рефера да се забави с вдигането на флага е обосновано от ново правило в Англия. Дори да не отсъди засада, ВАР веднага ще сигнализира, ако попадението е нередовно.

Преди началото на сезона съдиите във Висшата лига бяха инструктирани в спорни ситуации, когато не се вижда дали даден футболист е в нередовна позиция или не, да оставят играта да продължи. След преминаване на положението ВАР решава какво да отсъди.

Ситуацията с Руи Патрисио обаче не е толкова дискусионна, защото още в реално време ясно се вижда, че Мохамед Салах е в засада. Затова и тук забавянето на съдията може да се смята за грешка, която застраши пряко живота и здравето на вратаря.

Снимка: Reuters

За щастие Руи Патрисио е в добро здравословно състояние, но изчакването на страничния съдия можеше да има много тежки последици.

Това е втори подобен инцидент с играч на "вълците" през този сезон. През есента голмайсторът Раул Хименес получи фрактура на черепа след сблъсък със защитника на "Арсенал" Давид Луис и все още не се е възстановил от травмата.

При вратарите подобен случай също не е прецедент. През 2006 г. стражът на "Челси" Петер Чех получи силен удар в главата в мач срещу "Рединг", в резултат на което до края на кариерата си пази с предпазен шлем.