на живо

Пилот от Формула 2 загина на пистата Спа

Болидът на 22-годишния Антоан Юбер беше сцепен на две

Getty Images

Огромна трагедия беляза състезанието от Формула 2 в Белгия. На легендарната писта "Спа" загина 22-годишният пилот на "Арден" Антоан Юбер. 

Катастрофата, при която младият французин загуби живота си, се случи малко след знаменития завой "Червената вода". Болидът на Юбер излезе от трасето, удари се в предпазните огради, върна се на асфалта, където върху него връхлетя движещият се с висока скорост Хуан Мануел Кореа. Болидът на пилота на "Арден" беше разцепен на две.

Медицинските екипи веднага се притекоха на помощ, но Юбер е издъхнал в местна болница. 

Хуан Мануел Кореа също е бил приет за лечение, а състоянието му е стабилно. Според данните от състезанието, той се движил с 273,6 км/ч, когато е връхлетял върху болида на Юбер.

Снимка: Reuters

Другият пилот, засегнат от катастрофата - Жулиано Алеси, е прегледан и няма тежки наранявания.

За инцидента потвърдиха от Международната автомобилна федерация и заявиха, че отменят състезанието в Белгия. Те изпратиха съболезнования към семейството и близките на Юбер, които на 22 септември щеше да навърши 23 години.

Французинът беше осми във временното класиране при пилотите във Формула 2, като през сезона спечели две победи - в Монако и на пистата в покрайнините на Марсилия.