на живо

Пиронкова взе скалпа и на 24-ата в света

Трета поредна победа за българката на US Open

Twitter

Впечатляващото представяне на Цветана Пиронкова на US Open продължава. След като елиминира световната номер 16 Гарбине Мугуруса, бившата първа ракета на България взе скалпа и на 24-ата в ранглистата Дона Векич след победа с 2:0 сета (6:4, 6:1) в мач от третия кръг на основната схема. Срещата продължи малко повече от час.

Така 32-годишната пловдивчанка, която бе извън кортове около 3 години заради майчинство, се класира за 1/8-финалите в Ню Йорк, като изравни най-доброто си красиране в надпреварата от 2012 г. Освен това Пиронкова го направи по невероятен начин - без да загуби сет.

Следващата съперничка на българката ще бъде определена от двубоя между Мадисън Кийс и Ализе Корне.

Бившата 31-а в света започна мача уверено и спечели с лекота първия си сервис гейм. При втория обаче леко се разконцентрира и Векич получи шанс да направи пробив, който обаче бе отразен от пловдивчанката. Пиронкова първа стигна до брейк - за 3:3, който положи началото на серия от пробиви. Векич веднага направи рибрейк, а това само още повече амбицира Цвети, която отново проби съперничката си и после на свой сервис спечели първата част - 6:4.

Вторият сет на пръв поглед стартира равностойно, но при 1:1 хърватката допусна две двойни грешки и така пловдивчанката отново излезе напред в резултата с пробив аванс.

Колебанията в подаването на Векич се задълбочиха, а това позволи на Пиронкова без особени усилия да направи втори пореден брейк за 4:1, след което просто да доиграе мача за 6:1 в частта и трета поредна победа след завръщането си.

Пиронкова вече има четири победи от четири мача срещу 24-годишната Дона Векич, като хърватката не е взела нито един сет.