на живо

Платини се провали в обжалването на наказанието си

Французинът твърдеше, че санкцията от Етичната комисия на УЕФА му е наложена "нечестно"

Мишел Платини изгуби обжалването на наказанието, което УЕФА му наложи през 2015 г. Европейският съд за човешките права е последната инстанция и днешното решение е окончателно. Бившият президент на УЕФА твърдеше, че санкцията от Етичната комисия е "нечестна", тъй като не му било позволено да се защити, а жалбата му е била отхвърлена като необоснована.

Платини вече изтърпя четиригодишната забрана за всякаква футболна дейност и дори през януари се завърна на висок пост във ФИФПро - Световната асоциация на професионалните футболисти. Днешното решение обаче означава, че от ФИФА ще поискат по съдебен път Платини да върне на УЕФА 2 млн. швейцарски франка.

Именно заради тази сума Платини и Сеп Блатер паднаха от власт през 2011 г. Тогава парите бяха прехвърлени на Платини от Блатер. Трикратният носител на "Златната топка" се оправда, че са хонорар за консултантска дейност, но във ФИФА бяха категорични, че е нерегламентиран трансфер.

Решението на Европейския съд отдалечава Платини от мечтата му да стане президент на ФИФПро. Настоящият ѝ ръководител Филип Пиат няма намерение да се кандидатира за нов мандат, а Платини е негов консултант.

Тагове: