на живо

Шефът на родното плуване: България има сили за медал в Токио

До момента страната ни има три квоти

Българското плуване има сили за медал от олимпийските игри в Токио. Това е мнението на председателя на федерацията Георги Аврамчев след силните изяви на плувците ни през последната така странна и трудна година.

Към този момент, България има три олимпийски квоти за Игрите в Токио, спечелени от Антъни Иванов, Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров.

Снимка: Facebook

"Аз се надявам, че ще донесем медали на нашата държава или поне едно престижно класиране във финал "А" на осмицата. Финал в плуването е нещо много, много голямо – в някои спортове се равнява и на медал. Очаквам, ако всичко се развие добре, да имаме поне два финала, а защо не и медал.", споделя председателят на родната федерация – Аврамчев. 

За финал на изтичащата 2020 г. Йосиф Миладинов направи поредните си фантастични плувания. 17-годишният Миладинов се доближи на една стотна от лидерската позиция в световната ранглиста на 100 м бътерфлай за годината и стана първият българин, слязъл под 49 секунди на 100 м свободен стил.

Времето на 17-годишния Миладинов е най-високата позиция в световната ранглиста в историята на мъжкото ни плуване. За сравнение, американският рекорд на Майкъл Фелпс за 17-18-годишни е 51,10 сек. Световният рекорд в тази възраст е на Милак – 50,62 сек. от 2017 г.

"Сравняват постиженията на Майкъл Фелпс с тези на Йосиф за възрастта. И постиженията на Йосиф са малко по-добри. Българското плуване започва да намира място в световния елит.", добавя Аврамчев.

От федерацията по плуване смятат, че отлагането на олимпийските игри има своите позитиви.

"Това помогна на нашите състезатели да се подготвят още една година, за да си постигнат своите резултати, защото те постигнаха едни чудесни резултати. Така че лошото - за нас се оказа добро.", категоричен е той.

Националният ни отбор води централизирана подготовка. Нещо, което не се е случвало от Игрите в Сеул през 1988-а. За представителния тим новата година ще започне с лагер на високопланинската база Белмекен.

Тагове: