на живо

Плувецът Цанко Цанков преследва нова голяма цел

Година след историческия успех в Бургаския залив

На днешния ден преди една година за първи път в хилядолетната история на Черно море беше преплуван Бургаския залив от нос Емине до Маслен нос. 14 часа 24 минути и 34 секунди бяха нужни на Цанко Цанков да измине разстоянието от близо 50 км и да стане първият човек с подобен рекорд. Бурното море и вълните не отказаха плувеца по пътя към голямата цел, а днес той се връща към спомените си от 17 юли 2019 г.

"Всичко от тогава ми е в главата, все едно беше вчера. Наистина много трудно и дълго плуване, но съм щастлив, че го направих в името на България. Знаете, че от всички държави, които имат излаз на Черно море, подобно плуване не беше регистрирано и съм горд, че от една година моето име стои най-горе в исторически план за подобно изплувано разстояние. През всичко възможно премина моят организъм през тези над 14 часа във водата. Нито за миг не съм и помислял да се откажа, колкото и трудно на моменти да беше. Напротив, знаех, че мога... и го направих. Благодаря на целия си екип, който беше до мен и на всички, които ме чакаха на плажа в Приморско след като финиширах. Незабравими спомени са това. Исторически успех за България!", сподели плувецът.

В момента той води целенасочена подготовка към друг световен рекорд след един месец. Българинът иска да подобри постижението за 12-часово плуване в 50-метров басейн без спиране.

"Тренирам много сериозно и искам още едно голямо постижение да запиша. Ще бъде също адски трудно, защото трябва да се плува на ръба на човешките възможности - с бърза скорост и отлична тактика през цялото време. Ще стартирам в 07:30 ч. и финалът ще бъде в 19:30 ч. Всичко ще е направено според правилата на Международната федерация по плуване (FINA) и на Европейската плувна лига (LEN). Много скоро ще обявя всички подробности за това в най-малки детайли”, заяви Цанков.

Плуването за рекорда ще бъде направено в бургаския басейн "Флора" в Морската градина на 22 август тази година.

Тагове: