на живо

Ценов и Цонов: Ние сме здрави момчета! (ВИДЕО)

Атлетите се завърнаха с медали от европейското първенство

bTV

По шампионски бяха посрещнати медалистите ни от европейското първенство по лека атлетика до 23 години в Талин (Естония). Митко Ценов триумфира с титлата на 3000 м с препятствия, а Георги Цонов спечели сребърно отличие в тройния скок.

Снимка: bTV

Преди две години Митко Ценов финишира първи на европейския шампионат до 21 години в Тампере, но бе дисквалифициран заради пристъпване извън коридора. Този път съдбата бе на негова страна.

"Бях обещал преди две години, че ще си върна титлата. Спазих това обещание и искам специално да благодаря на Българска федерация по лека атлетика, защото през този сезон те ми помогнаха много и най-вече президентът Добромир Карамаринов, който ми осигури важен лагер в Кения. Без този лагер нямаше да я има тази титла. Спазих и още едно обещание - да бягам във втори коридор. Медалите не ни тежат. Можем да носим много, защото сме здрави момчета", каза шампионът.

Снимка: bTV

Георги Цонов също бе доволен от сребърния медал в сектора за троен скок. Той записа личен рекорд от 16,77 м. Следващата цел е норматив за световното първенство в Пекин през август.

"Целта ми от началото на годината беше европейска титла. Имаше някои спънки, които ми оказаха лоша шега и тръгнах зле в състезанието. Чак в последния опит успях да се събера, но пак не беше достатъчно за първо място. Все пак сребърен медал, доволен съм ", сподели талантливият атлет.

Георги Цонов разказа и за емоциите в момента, в който двамата приятели завоюват отличията:

"Точно правех опит, когато изведоха Митко на стадиона. След това влязох в микс-зоната и ме викнаха за награждаване. През това време той е станал първи, а аз не знаех. Чак по-късно го поздравих. Стана куриозно, но той не ми се сърди ", каза атлетът.   

Снимка: bTV

Третото отличие за България донесе Денис Димитров, който финишира втори в спринта на 100 м. Така страната ни завърши на 12-о място в класирането по медали.