на живо

Победа за Нико Розберг в Белгия, Люис Хамилтън трети (ГАЛЕРИЯ)

Германецът записа победа номер 20 в кариерата си

Германският пилот Нико Розберг от Мерцедес спечели старта на Гран При в Белгия. На пистата Спа съотборникът му Люис Хамилтън, който стартира от последната редица заради наложеното му наказание, финишира едва 3-ти в крайното класиране. Втори остана австралиецът Даниел Рикардо от Ред Бул.

Защитаващият титлата си Хамилтън се възползва от хаоса на старта и от периода за сигурност, предизвикан от тежката катастрофа на Кевин Магнусен от Рено, който беше приет в болница с контузия в глезена.

Макс Верстапен (Холандия) от Ред Бул, Кими Райкьонен (Финландия) и Себастиан Фетел (и двамата от Ферари), стартираха здраво начело, но Розберг успя да удържи лидерската си позиция. 

Снимка: Getty Images

Времето на Розберг е 1:44:51.058. Рикардо изостана на +00:14.113 минути, а Хамилтън е трети на 00:27.634.

До момента в генералното класиране Люис Хамилтън остава първи, водейки с 9 точки пред Розберг, който отпразнува първата си победа на пистата Спа, 6-а през сезона и общо 20-а в кариерата си. Британецът има общо 232 точки, пред немския пилот - 223, а трети е Рикардо със 151.

Представителите на Ферари трябваше да излязат в бокса в различни моменти, включително и пожар в двигателя на Райкьонен, което ги остави съответно 9-и финландеца и 6-и Фетел.